Direct naar artikelinhoud

Vijf redenen om 'Ben X de musical' niet te missen

De 'grensverleggende' musical Ben X wordt deze kerstvakantie hernomen in Gent. Een herkansing van formaat voor wie de voorstelling eerder moest missen.

Na het boek, de theatervoorstelling én de film ging afgelopen najaar in Antwerpen met veel tamtam de musicalbewerking van Ben X in première. De scepsis was begrijpelijkerwijs niet van de lucht, maar de productie snoerde critici de mond. Hier en daar werden zelfs termen als 'grensverleggend' en 'musical 2.0' in de mond genomen. Hebt u Ben X de musical nog niet gezien? U krijgt een herkansing: de voorstelling wordt vanaf 27 december hernomen in Capitole. Hierbij vijf redenen om zeker naar Gent af te zakken.

1. Geen thema van dertien in een dozijn: autisme

Het verhaal van Ben X is genoegzaam bekend. De autistische jongen Ben wil ontsnappen aan de realiteit, weg van de pestkoppen op school en de alledaagse drukte. Hij vlucht in een virtuele wereld, waar hij geen last heeft van wrede klasgenoten. Hij heeft er zelfs een vriendinnetje, Scarlite. Samen smeden ze een plan om de plaaggeesten aan te pakken: een 'end game'.

Thema van de musical is niet alleen autisme, maar bij uitbreiding ook pesten en anders zijn. Dit helaas brandend actuele gegeven is op zich al een reden om te gaan kijken. Niet alleen is het een stuk boeiender dan pakweg Assepoester, het is bovendien bijzonder leerzaam om in het hoofd van een zeventienjarige jongen met het syndroom van Asperger gekatapulteerd te worden.

2. Tandem Frank Van Laecke en Dirk Brossé

Never change a winning team, moeten ze bij producent Musical van Vlaanderen gedacht hebben, en ze lieten Frank Van Laecke en componist Dirk Brossé tekenen voor respectievelijk regie en muziek. Beiden kennen elkaar al jaren en werkten samen voor een hele rist musicals, waarvan Kuifje - De zonnetempel en Daens de bekendste zijn. Ze zijn intussen feilloos op elkaar ingespeeld en tillen elkaars werk naar een hoger niveau.

3. Derde creatieve

wiel aan de wagen:

Allard Blom

De Nederlandse scenarist en tekstschrijver Allard Blom maakt van het creatieve duo een magisch trio. Hij werkte met Van Laecke aan het script en schreef de liedteksten. Blom stemde de teksten van de muzieknummers op een knappe manier af op Bens manier van communiceren: simpel, afgemeten en gestructureerd. Blom en Van Laecke zijn trouwens intussen ook al bijna oude bekenden te noemen, want ze werkten eerder al samen voor onder meer Daens, Domino en de gloednieuwe musical-revue Josephine B, die in februari 2013 in première gaat.

4. IJzersterke cast, met hoofdrolspeler Leendert De Vis op kop

Van Laecke cum suis zijn erin geslaagd een bijzonder sterke cast te strikken voor deze productie. Met stip op één staat hoofdrolspeler Leendert De Vis, die zich bewonderenswaardig goed kwijt van zijn schier onmogelijke taak om op een geloofwaardige manier een jongen met autisme neer te zetten. Met zijn afwerende lichaamstaal weet hij treffend het isolement van Ben uit te beelden.

Verder zijn er knappe prestaties van onder anderen Jorien Zeevaart, Peter Van de Velde, Bert Verbeke en Dirk Van Vaerenbergh. Bijzonder is ook dat de zang van de hoofdrolspelers - hét zwakke punt bij uitstek in veel musicalproducties - bij de première in september goede punten kreeg.

5. Led-muur als tegenspeler

Last but not least is de technische kant van de zaak een vermelding meer dan waard. Met snel wisselend live camerawerk en gigantische projecties op een indrukwekkende led-muur wordt de leefwereld van Ben in beeld gebracht.

Deze digitale effecten maken het de acteurs allesbehalve makkelijk om hun job te doen. Ze moeten immers inspelen op de beeldenstroom op de led-muur achter hen, die ervoor zorgt dat het decor in één vingerknip helemaal verandert. Om dit in goede banen te leiden kan de cast op twee schermen in de zaal volgen wat er op de led-muur te zien is. De Vis noemde de muur daarom "een volwaardige tegenspeler".

Door de snelle opvolging van beelden is de voorstelling niet geschikt voor mensen met lichtgevoelige epilepsie.

Ben X de musical op 27, 28 en 29 december om 20u, op 30 december om 15u, op 4 en 5 januari om 20u in Capitole Gent. www.capitolegent.be of www.benxdemusical.be