Direct naar artikelinhoud

Opnieuw giftige stof in mossel Oosterschelde

In mosselen en oesters in delen van de Oosterschelde is opnieuw de giftige stof tetrodotoxine (TTX) aangetroffen. De schelpdieren uit deze gebieden zijn daarom niet geschikt voor consumptie.

TTX is een zogenaamde neurotoxine. Het is een van de meest voorkomende gifstoffen die dieren aanmaken om zich te verdedigen. In bepaalde vissen, (zoals de kogelvis) en bepaalde amfibieën en reptielen (padden) wordt de stof aangetroffen. Na inname kan TTX leiden tot verlammingsverschijnselen met in het uiterste geval de dood tot gevolg. Wie 400 gram besmette mosselen eet kan al behoorlijk ziek worden, weet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Verhitting helpt niet om het gif te neutraliseren. Het is wel oplosbaar in water. "De verwachting is dan ook dat de besmetting door de zelfreinigende werking van de Oosterschelde weer snel kan verdwijnen", aldus de NVWA.

Volgens de NVWA zijn mosselen en oesters uit andere gebieden in de Zeeuwse wateren veilig voor de consument. "Ze worden getest voordat ze in de handel komen."

Afgelopen zaterdag werd al besloten dat mosselen en oesters uit het oostelijk deel van de Oosterschelde en de noordelijke tak niet in de verkoop mochten.