Direct naar artikelinhoud

Touroperator Jetair evacueert 1.700 Belgen

Jetair zal 1.700 Belgische klanten evacueren uit Egypte, concurrent Thomas Cook houdt enkele lege vliegtuigen klaar. Ook de Amerikanen roepen landgenoten op Egypte te verlaten.

Touroperator Jetair heeft beslist om al zijn reizigers - het gaat om zo’n 1.700 Belgen - te evacueren uit Egypte. “We zullen vanaf maandag lege vliegtuigen naar ginder sturen om de reizigers op te pikken”, aldus woordvoerder Hans Vanhaelemeesch. Jetair wil alle reizigers voor 16.00 uur uit Egypte krijgen. De reizigers zullen naar het Turkse Antalya overgevlogen worden, waar ze hun vakantie kunnen voortzetten als ze dat willen.

Thomas Cook is nog niet van plan om zijn Belgische reizigers te repatriëren. “We laten onze klanten naar huis komen op de dag dat ze oorspronkelijk geboekt hadden, en voor reizigers die graag vroeger weg willen, zoeken we een oplossing. Wij volgen de situatie op de voet. Voorlopig krijgen we signalen dat het daar veilig is. Wel sturen we vandaag en morgen (gisteren en vandaag, LB) twee lege vliegtuigen, één naar Luxor en één naar Sharm El Sheik, die klaar staan in geval van nood”, zegt Baptiste Van Outryve van Thomas Cook. Beide operators respecteren wel het reisadvies van Buitenlandse Zaken en sturen geen reizigers richting Egypte tot maandag 7 februari.

116 Belgen zitten vast

Inmiddels blijkt een groep van 116 Belgen, waaronder zo’n 40 Vlamingen, sinds gisterochtend vast te zitten op de luchthaven van Luxor. Een vliegtuig van EgyptAir moest hen huiswaarts brengen na een cruise op de Nijl, maar de luchthaven ligt volledig plat. De Belgen werd aangeraden de luchthaven niet te verlaten, en bij het ter perse gaan van deze krant zag het er naar uit dat ze daar de nacht zouden moeten doorbrengen.

Ook Turkije en de Verenigde Staten maken zich op voor de evacuatie van hun landgenoten. Turkije, heeft drie vliegtuigen richting Egypte gestuurd voor Turken in Caïro of Alexandrië. De VS, een traditionele bondgenoot van Moebarak, raadt zijn landgenoten aan “te overwegen het land te verlaten zodra ze dat op een veilige manier kunnen”, na verschillende berichten over anti-Amerikaanse sentimenten die hier en daar de kop op steken. (LB)