Direct naar artikelinhoud

Grieks tekort groter dan gemeld

Het tekort op de Griekse begroting van 2009 was niet 12,7 maar 13,6 procent van het Griekse bruto binnenlands product (bbp). Dat heeft Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Commissie, gisteren gemeld. Het nieuws deed de Griekse langetermijnrente stijgen richting 8,8 procent.

Markten reageren onrustig op blijvende onzekerheid over exacte begrotingscijfers

De aankondigingen van Eurostat verhoogden in elk geval de onrust op de financiële markten. Het ratingbureau Moody’s verlaagde de rating van de Griekse overheidsschuld van A2 naar A3 en stelde dat een verdere verlaging mogelijk was als het vertrouwen in Athene niet hersteld raakt.

In de herfst van vorig jaar gaf de nieuwe Griekse regering toe dat de statistieken jarenlang vervalst waren. Toch bleef de schatting van het tekort nog maanden op 12,7 procent staan. Dat dat cijfer nu wordt opgetrokken, is volgens Athene het gevolg van twee correcties. Enerzijds lag het Griekse bbp lager, terwijl het tekort wordt uitgedrukt in procent van het bbp. Anderzijds was er een herberekening van de financiële stromen van en naar de pensioenfondsen.

Eurostat voorziet nog drie mogelijke correcties. Er is de omstreden swapoperatie opgezet door Goldman Sachs in 2001, er zijn de onzekerheden over overschotten in de sociale zekerheid, en er zijn vragen of enkele organisaties al dan niet deel uitmaken van de overheid. Afhankelijk van de antwoorden kan het tekort nog 0,3 tot 0,5 procentpunt stijgen.

Op Europees niveau was eerder bepaald dat het Griekse begrotingstekort dit jaar moest dalen van 12,7 naar 8,7 procent, om tegen 2012 onder 3 procent te duiken. De Commissie stelt dat niet 8,7 procent het doel was voor dit jaar, wel een inspanning van 4 procentpunten. Dat betekent dat er voor dit jaar niets verandert: het Griekse tekort moet worden afgebouwd van 13,6 naar 9,6 procent. Volgens de Griekse regering zal dit geen probleem zijn, er zijn al besparingsmaatregelen voor in totaal 6 procentpunten goedgekeurd.

Over het traject voor de komende jaren is er wel nog onzekerheid. Zal men Griekenland dwingen in twee jaar tijd de resterende kloof met de Maastrichtnorm van 3 procent te dichten? Of wordt extra tijd gegund? Begin juni valt een formele beslissing door de Europese ministers van Financiën.

De regering-Papandreou herhaalt de belofte om het tekort de doen dalen, de concurrentiekracht te herstellen en Griekenland opnieuw op het pad van duurzame groei te brengen.

Het probleem van de geloofwaardigheid van de Griekse statistieken blijft op de tafel. Athene belooft volledige transparantie. De Europese Commissie benadrukt de noodzaak aan meer macht voor Eurostat. Dat moet de bevoegdheid krijgen audits te verrichten bij de Europese lidstaten.

Gisteren staakten de Griekse ambtenaren uit protest tegen de besparingsmaatregelen. Enkele tienduizenden ambtenaren legden het werk neer.