Direct naar artikelinhoud

Vlaamse begroting toch in het ROOD

De Vlaamse begroting zal dit jaar dan toch niet in evenwicht zijn. Dat is het gevolg van de investeringen in de bouw van scholen, rusthuizen en ziekenhuizen. Resultaat: een rekening die honderden miljoenen euro's in de min zal gaan.

Een begroting in evenwicht. Dat is de budgettaire doelstelling van de nieuwe Vlaamse regering voor de komende vijf jaar. Maar in 2014 zal die ambitie - en dat voor het eerst in vier jaar - al niet waargemaakt worden. Meer zelfs, de begroting zal voor ettelijke honderden miljoenen euro's in het rood gaan.

De oorzaak daarvoor ligt bij Europa. Eurostat, het statistische bureau van de Europese Unie, heeft onlangs namelijk laten weten dat Vlaanderen de kosten van de scholenbouw - het project Scholen van Morgen - en infrastructuurwerken in de zorg en in de sociale huisvesting volledig in de begroting moet opnemen.

Tot nog toe financierde Vlaanderen die bouwprojecten graag met zogenaamde publiek-private samenwerkingen, de PPS-constructies. Op die manier werden projecten voor een deel via private investeerders bekostigd en kon Vlaanderen de bijhorende zware facturen buiten de begroting houden. Enkel de jaarlijkse aflossingen wegen dan namelijk op het budget. Een systeem waarmee Europa in het verleden minder problemen had, maar sinds de crisis zijn de spelregels behoorlijk verstrengd.

En dus staat de nieuwe Vlaamse regering nu voor het blok. Hoe zwaar de last zal uitvallen, wordt momenteel nog druk becijferd en hangt bovendien af van verschillende variabelen. Voor de scholenbouw werd in een nota van de administratie rekening gehouden met een opdoffer van 322,6 miljoen euro. Bronnen binnen de regering vermoeden dat die post minder zwaar zal uitvallen. De kosten van de investeringen in de zorg daarentegen zouden vermoedelijk tussen de 400 en 500 miljoen euro kunnen bedragen.

Een lichtpuntje: de investeringen in de sociale huisvesting zouden een positief resultaat op de balans moeten hebben.

Dat neemt niet weg dat de Vlaamse regering ervan uitgaat dat de plussen en minnen samen "een zware negatieve impact" zullen hebben op de begroting van dit jaar. In welke mate deze tegenslag de komende maanden nog gecounterd kan worden, moet de Vlaamse regering nog bekijken. Een begroting in evenwicht in 2014 is per definitie uitgesloten.

Nog meer slecht nieuws

Morgen komt de kern samen om de cijfers te bekijken. De eerste opdracht: niet alleen voorbereidend werk doen voor de nakende begrotingscontrole van 2014, maar vooral ook voor de begrotingsopmaak van 2015. Die zal namelijk eveneens de kosten van de PPS-constructies moeten bevatten. De onderhandelaars hielden tijdens de regeringsonderhandelingen al wel rekening met de scholenbouw, maar nog niet met de zorginfrastructuur.

Daarnaast komt er volgende week mogelijk nog meer slecht nieuws. Op 10 september maakt de Nationale Bank de nieuwe economische parameters bekend. Afhankelijk van hoe de inflatie en de economische groei uitvalt, kan de factuur voor zowel 2014 als 2015 nog behoorlijk oplopen.

Momenteel wordt er voor 2014 in de begroting rekening gehouden met een groei van 1,4 procent. Iedere 0,1 procent minder betekent een bijkomend gat van 20 miljoen euro. Voor 2015 staat 0,1 procent zelfs gelijk aan 30 miljoen euro en is de groei nog veel positiever ingeschat.

>>5