Direct naar artikelinhoud

Uitdager AMD schudt chipreus Intel wakker

Intel, de grootste maker van computerchips ter wereld, schrapt wereldwijd 10.500 banen. Vroeger draaide bijna elke computer op Intelchips. Maar het imperium wankelt. Uitdager AMD wint in snel tempo marktaandeel.

Door Stephen Rosé

BRUSSEL l Intel wil leaner and meaner opereren om de concurrentieslag met AMD aan te gaan. Tegen 2008 moet er 3 miljard dollar bespaard zijn. Of er ook ontslagen zullen volgen in België, is nog onduidelijk.

In de race om de sterkste en snelste computerchips bijt Intel zijn tanden stuk op de kleinere Amerikaanse chipbakker Advanced Micro Device (AMD). Het marktaandeel van AMD neemt almaar toe: 22 procent van de huidige computers heeft tegenwoordig een chip van AMD-makelij, vorig jaar was dat nog maar 16 procent. Die evolutie snijdt vooral in de huid van Intel, 's werelds grootste chipmaker. Ondanks het feit dat de helft van de computers nog steeds een Intelchip heeft, lossen de verkoop en de winst de verwachtingen niet in.

En dat is niet eens zo verwonderlijk. In vergelijking met die van Intel zijn de chips van AMD kleiner en sneller maar vooral ook goedkoper, precies de drie eigenschappen die een chip vandaag de dag moet hebben om computerproducenten voor zich te winnen. Chips van AMD vind je vandaag de dag zelfs terug in computers van de schijnbaar eeuwige Intelgetrouwe Dell. Eerder al gingen HP, IBM en Sun in zee met AMD.

Intel stelt zijn volle hoop op zijn Core2 Duo, de opvolger van de Pentium. Met die chip hoopt Intel de race om de sterkste en snelste pc opnieuw te kunnen winnen.

Maar intussen blijft de verkoop zakken. De resultaten van de afgelopen twee trimesters waren bar slecht, met respectievelijk 38 en 57 procent minder winst. Intel zou wel eens voor de eerste keer een dalende omzet kunnen presenteren dit jaar, zeggen sommige analisten. Dat dwingt grote baas Paul Otellini tot grootste herstructurering in de geschiedenis van het bedrijf.

Otellini maakte bekend dat hij in zijn bedrijf tegen midden 2007 een personeelsbestand van 92.000 werknemers wil overhouden. Dit betekent dat 10.500 banen zullen worden geschrapt, via directe ontslagen maar ook via natuurlijke afvloeiingen en door de verkoop van divisies. De beursvloer reageerde negatief, want analisten hadden nog grotere besparingen verwacht.

Otellini hoopt tegen volgend jaar 2 miljard dollar (1,6 miljard euro) te hebben bespaard. Tegen 2008 moet daar nog eens een miljard dollar bij zijn gekomen. Verwachte kosten van het sociale plan: 200 miljoen dollar of 164 miljoen euro.

Een deel van de hervormingen werd vroeger al aangekondigd: de verkoop van twee afdelingen, de marketing en informatica, tegen het eind van dit jaar. In juli maakte het bedrijf ook al bekend dat het 1.000 managementjobs zou laten sneuvelen.

Of de personeelsreductie ook gevolgen zal hebben voor de 80 werknemers van Intel in België, is nog niet duidelijk. Kristof Sehmke, woordvoerder van Intel Benelux, verklaarde dat er de voorbije maanden al een doorlichting is gebeurd "in functie van een optimalisering". Hij verwacht de komende weken en maanden meer duidelijkheid.