Direct naar artikelinhoud

Welkom in de sector van 230 miljard euro

Tientallen partijen dingen naar de gunst van de vermogende Belg. Er valt dan ook heel wat te rapen: de sector van private banking en vermogensbeheer is zeker 232 miljard euro zwaar.

Wie zich her en der bevraagt over de omvang van de markt voor private banking in België, krijgt slechts schattingen en erg uiteenlopende getallen te horen. Een recente peiling vanDe Tijdbij 47 private banken en vermogensbeheerders plakt voor het eerst cijfers op de sector.

Al die partijen samen hebben 231,8 miljard euro aan activa van hun klanten onder beheer, leert het onderzoek. Een bedrag dat in de buurt komt van wat alle Belgen samen op hun spaarboekjes hebben staan (246 miljard euro). Het cijfer geeft een goed beeld van de omvang van de markt, maar het is geen exacte wetenschap. Bijvoorbeeld omdat een aantal bevraagde partijen geen informatie wilde doorgeven.

Belfius

Het optelwerk wordt ook wat scheef getrokken omdat niet iedereen dezelfde criteria hanteert om pakweg personal banking, waarbij meestal minder dienstverlening beschikbaar is, te onderscheiden van private banking.

Zo begint private banking bij marktleider BNP Paribas Fortis vanaf 250.000 euro. Bij het nummer twee, KBC, is dat 1 miljoen. Als KBC hetzelfde uitgangspunt zou hanteren als zijn concurrent, verdubbelen zijn activa onder beheer naar 55 miljard euro. Ook ING legt de lat op 1 miljoen euro, terwijl Belfius klanten met 500.000 euro op de rekening toelaat tot zijn privatebankingsegment.

De bevraging dekt in elk geval het grootste deel van de markt af. De 47 spelers zijn de private banken pur sang, de effectenbanken, de beursvennootschappen die ook vermogensbeheer aanbieden en de eigenlijke vermogensbeheerders. De redactie beperkte zich bij die twee laatste groepen wel tot de spelers naar Belgisch recht. De fondsenbeheerders zoals KBC Asset Management worden ook niet meegerekend, omdat zij een veel breder publiek hebben.

In de lijst valt op dat een grote kloof gaapt tussen de top en de onderkant van de markt: er zijn vooral hetzij erg grote partijen hetzij erg kleine, met een beperkt middenveld. Aan de top blijken Degroof en Delen een stevige positie verworven te hebben, en de gehavende staatsbank Belfius houdt bijzonder goed stand. "We hebben nu zelfs meer privatebankingklanten dan voor de crisis", zegt hoofd private banking Michel Hubain.

Superrijken

Het aantal vermogende Belgen is al even indrukwekkend als hun activa: zelfs zonder cijfers van enkele topspelers zijn het er bijna 240.000. Al zitten daar zonder twijfel dubbeltellingen in omdat veel landgenoten op veilig spelen en hun fortuin spreiden.

Sommigen hebben heel wat om te spreiden. Zo heeft bijna een kwart van de privatebankingklanten van Belfius 1 tot 10 miljoen euro uitstaan bij de bank en 0,4 procent zelfs meer dan 10 miljoen. Bepaalde spelers, zoals het kleine Accuro, kunnen het zich zelfs veroorloven enkel voor de erg rijken te werken. Bij Accuro bedraagt de gemiddelde portefeuille 3 miljoen euro.

Vermogend België doet ook de economie draaien: ruim 3.000 mensen staan klaar om hun geld te beheren en te laten renderen. Dat is een onderschatting, omdat zij vaak nog ondersteuning krijgen van collega's binnen dezelfde financiële instelling.