Direct naar artikelinhoud

Overlast heerst in Oost-Vlaamse Bronx

Steven De Vuyst, voorzitter van de gemeentelijke jeugdraad, vindt niet dat de hangjongeren met de vinger gewezen moeten worden. ‘Er zitten een paar asociale gevallen tussen en die moeten eruit. Maar belangrijker is het herstel van het sociaal weefsel.’

Zelzate ligt in een uithoek van Oost-Vlaanderen en een eigenzinnige gps laat voelen wat dat betekent: via een veerpont over het kanaal Gent-Terneuzen leidt een afgelegen stuk Gentse ringweg, langs beide kanten omzoomd door de havenindustrie, naar wat sinds kort het ‘centrum van de Vlaamse misdaad’ wordt genoemd.

Samen met burgemeester Freddy De Vilder (sp.a) en de lokale politie kondigde het Gentse parket deze week de nultolerantie af voor dit stuk hinterland. Tenminste: voor 34 geïdentificeerde relschoppers van de ‘Colruytbende’ geldt een lik-op-stukbeleid. De heethoofden die nog met de politie in aanraking komen, mogen gaan afkoelen in een cel of een jeugdinstelling.

Zelzate, de Bronx van Oost-Vlaanderen? “En we waren al geen vrolijke gemeente”, zucht Steven De Vuyst, terwijl hij knikt in de richting van een Sevesobedrijf dat zich pal in het centrum van Zelzate bevindt. Het is een surrealistisch zicht: een wirwar van pijpleidingen en opslagsilo’s domineert het dorpszicht, dat zo al te lijden heeft van de achterliggende ArcelorMittalfabriek.

De troosteloosheid van Zelzate laat zich ook voelen in het ontspanningsaanbod voor jongeren: wie zijn gading niet vindt bij FOS, scouts en gidsen, chiro of voetbal, is op zichzelf aangewezen. “Een polyvalente zaal om te fuiven is er niet”, zegt Steven De Vuyst. “We smeken ook al jaren om een jeugdhuis, maar niemand beweegt. Er is wel een jongerencafé, Napoleon, maar niet iedereen voelt zich daar thuis. Sommigen gaan naar de Bristol, en er ontstaat soms animositeit.”

Behalve voorzitter van de lokale jeugdraad is De Vuyst ook actief in Comac, de jongerenwerking van PVDA+. De dieprode partij kent sinds jaar en dag een fervente aanhang in Zelzate. Als geen ander weet De Vuyst wat er leeft in zijn gemeente - en wat niet. “Zelzate kent weinig sociaal weefsel. De jeugdraad vraagt al langer een buurtwerker om contact te leggen met jongeren die we niet bereiken met onze jeugd- en sportverenigingen, maar de gemeente wil niet mee. De coalitie is het oneens over de begroting, waardoor er maar geen geld vrijkomt.”

Vroeger speelde de politie voor buurtwerker. “In de zomer organiseerden enkele agenten een voetbaltornooi. Zowel jeugdverenigingen als gelegenheidsploegjes mochten deelnemen”, weet De Vuyst. Maar de politie heeft de rol gelost. “Ze hebben het probleem onderschat. De probleemjongeren waren bekend maar ze zijn nooit op een doortastende manier aangepakt.”

Asociale gevallen

De heibel met de Colruytbende in Zelzate, genoemd naar de probleemjongeren die rondhangen op het busplein voor de supermarkt, dateert eigenlijk al van maart. Toen raakten enkele Chiroleden op een fuif slaags met een paar jongeren. Er kwam een ijzeren staaf aan te pas, waardoor een Chiroleider enkele tanden verloor. In oktober, op de Summer Switch Party, kwam het opnieuw tot een gevecht. Dat werd een dag later beslecht toen de Chirojongens hun fuiftent vlakbij de Grote Markt stonden af te breken. Pasquino De Vuyst, een oud-leider, kreeg een messteek in zijn borst geplant. “Een paar centimeters hoger en hij was dood geweest”, zegt zijn neef Steven De Vuyst.

Toch weigert de voorzitter van de jeugdraad alle 34 geïdentificeerde probleemjongeren zomaar op te geven. “Niet alle jongeren die rondhangen op het plein voor de Colruyt hebben slechte bedoelingen. Er zitten een paar asociale gevallen tussen. Die moeten eruit.”

Veel heeft ook te maken met drugs, weet De Vuyst. “Terneuzen is vlakbij. Sommige hangjongeren gaan hun voorraad daar inslaan.” Pep, vult Sanne Goossen, ondervoorzitter van Comac, aan. “Heel wat gasten zitten hier aan speed. Typisch een drug van het soms wat achtergestelde milieu waaruit ze komen.” Maar ook Goossen weigert alle jongeren over dezelfde kam te scheren. “Na de schermutseling in oktober is hier spontaan een mars ontstaan voor veilig fuiven. Daar hebben jongeren uit verschillende groepen aan deelgenomen. Iedereen deelde dezelfde bezorgdheid.”

Steven De Vuyst wil dat de gemeente eindelijk in actie schiet. “Voor bejaarden is hier alles. In het dienstencentrum De Kastanje is er een wekelijkse bingo en een dorpsrestaurant. Als dat voor de ouderen kan, dan moet het toch mogelijk zijn om een brug te slaan naar de jongeren in onze gemeente.”