Direct naar artikelinhoud

Di Rupo is klaar met relancehuiswerk

De 'grote dag' van het relancedebat heeft uiteindelijk resultaat opgeleverd. De federale regering heeft een concurrentiepact afgeklopt. 'Ik ben gelukkig', benadrukt premier Elio Di Rupo (PS). In het akkoord zit voor ieder wat wils.

Voor sp.a en Open Vld

Btw-verlaging op elektriciteit

De belangrijkste maatregel is de btw-verlaging op elektriciteit van 21 naar 6 procent. Ondanks het voorbehoud van een resem economen is dit volgens de federale regering de enige optie om nog deze legislatuur extra ademruimte te geven.

CD&V, met vicepremier Pieter De Crem voorop, hield lang het been stijf. Maar onder druk van de 'paarse coalitie' van sp.a en Open Vld ging de partij toch overstag. De maatregel start in april en loopt tot eind 2015, waarna een evaluatie volgt. De btw-verlaging zal tot een vertraging van de inflatie leiden en komt zo overeen met een loonlastenverlaging van 650 miljoen euro.

In het eerste jaar zal de maatregel 122 miljoen euro opbrengen voor de schatkist. Het volgende jaar zal de maatregel echter geld beginnen kosten (432 miljoen in 2015). De consument zou wel blijven profiteren: een gemiddeld gezin zou 100 euro besparen op zijn elektriciteitsfactuur.

Voor CD&V en Open Vld

Drievoudige loonlastenverlaging

De beslissing over de btw-verlaging wordt gekoppeld aan een loonlastenverlaging van drie keer 450 miljoen euro tijdens de komende jaren (2015-2017-2019).

Die combinatie maakt het totaalpakket verteerbaar voor CD&V. Voor de partij was het immers een absolute must dat de federale regering haar belofte van eind vorig jaar zou nakomen. Toen engageerden Di Rupo en co. zich ertoe om de loonkloof van 5,1 procent die sinds 1996 ontstond met de buurlanden weg te werken. Dat vrijblijvende engagement wordt nu in een wet gebetonneerd over de drievoudige loonlastenverlaging.

"Dit is een zeer belangrijke stap", reageerde De Crem achteraf op een persconferentie. Zijn partij reageerde gisterenavond erg tevreden: "We hebben 'good cop, bad cop' gespeeld met Peeters en De Crem. Dat was niet evident, maar het was nodig om het engagement om de loonkloof te dichten echt bindend te maken. Dit is de enige zekerheid om de bestaande jobs te vrijwaren en om nieuwe jobs te creëren."

Binnen de federale regering wordt onderstreept dat de nieuwe inspanningen bovenop de eerdere maatregelen komen. Zijnde 628 miljoen euro lastenverlaging, 460 miljoen door de hervorming van de indexkorf en 1,35 miljard euro door loonmatiging.

Voor CD&V en sp.a

Ontwrichte zones met fiscaal gunstregime

De regering zal zogenaamde 'ontwrichte zones' aanduiden in Vlaanderen en Wallonië. Het gaat dan om gebieden die kampen met een hoge werkloosheid. In de praktijk zal het wellicht gaan om Charleroi, Luik, Limburg en de kanaalzone tussen Brussel en Antwerpen. Bedrijven zullen er genieten van een fiscaal gunstregime. Het oorspronkelijke voorstel komt uit de congresteksten van sp.a. Voor CD&V en hun Limburgse voorzitter Wouter Beke komt de maatregel als geroepen om de zieltogende economie in Limburg wat nieuw leven in te blazen.

Wat doet Vlaanderen?

De regio's happen voorlopig echter nog niet toe. Zij zullen hun eigen maatregelen voorstellen op een nieuw overlegcomité op 11 december. Het is afwachten welke inspanningen de Vlaamse regering dan zal aankondigen voor het nieuwe concurrentiepact. Minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) lijkt allesbehalve enthousiast. Voor hem staat vast dat de federale maatregelen te kort zullen schieten om de loonhandicap voldoende te counteren. Hij wordt echter meteen gecounterd door minister-president Kris Peeters (CD&V): "Na heel moeizame besprekingen hebben we gekregen wat we gevraagd hebben. Dat is positief." Binnen CD&V wordt geopperd dat Vlaanderen de extra middelen van de doelgroepenkorting kan inzetten.