Direct naar artikelinhoud

Fedis eist lager btw-tarief voor spaarlampen

BRUSSEL l Fedis, de federatie van de distributiesector, wil het btw-tarief op spaarlampen verlagen van 21 tot 6 procent. Die eis komt er na een studie over duurzame producten in doe-het-zelfzaken.

Spaarlampen zijn veruit het populairste duurzame product in de doe-het-zelfzaken. Tussen 2005 en 2006 steeg de verkoop met 38 procent. Maar volgens de studie van onderzoeksbureau D&K Vision kiest maar 8 procent van de gezinnen voor een spaarlamp wanneer een lamp vervangen wordt.

Daarom wil Fedis de btw-voet verlagen. Uit de studie blijkt immers dat 'duurzaamheid en direct gewin hand in hand gaan'. De doe-het-zelfzaken stellen volgens Fedis vast dat 'de consument vooral via de portemonnee gestimuleerd wordt om duurzame goederen te kopen'.

Volgens de federatie wordt de impact van overheidssubsidies en overheidscampagnes duidelijk gevoeld in de verkoop. Daarom moet de btw-voet op spaarlampen verlaagd worden.

Verder stelt de studie ook dat 'omvangrijke duurzame investeringen' de consument enkel interesseren als er snel een terugverdieneffect is. Subsidies moeten volgen binnen de 3 tot 5 jaar na de investering.