Direct naar artikelinhoud

VRT schuift 'professor Eurosong' André Vermeulen opzij

André Vermeulen mag dit jaar geen commentaar geven bij het Eurovisiesongfestival. De VRT geeft de voorkeur aan Peter Van de Veire en Eva Daeleman.

Geen Belg die meer weet over het Eurovisiesongfestival als André Vermeulen. De VRT-journalist kent het muziekfestival als geen ander en kan voor de vuist weg zeggen met welk liedje België, Nederland of een ander land in pakweg 1975 deelnam. Met zijn kennis was Vermeulen sinds 1991 dan ook de vaste stem van dienst om het songfestival van commentaar te voorzien.

Alleen in 1996 moest hij even verstek laten gaan omdat de VRT toen iets nieuws wou proberen en met Michel Follet en Johan Verstreken een nieuw duo uitprobeerde. Een experiment van korte duur, want het jaar erna zat Vermeulen opnieuw in de commentaarcabine.

Na tweeëntwintig keer Vermeulen vindt de VRT het opnieuw tijd voor iets anders. De specialist Eurovisiesong- festival moet plaatsmaken voor Peter Van de Veire en Eva Daeleman. Dat duo presenteerde eerder dit voorjaar al de voorrondes en mogen hun samenwerking nog eens overdoen tijdens de halve finales en finale van de liedjeswedstrijd.

Een logische keuze, noemt de VRT dat in een persbericht. "Ze zijn perfect op elkaar ingespeeld en zitten helemaal in de Songfestivalsfeer."

André Vermeulen wordt niet helemaal aan de kant geschoven, maar krijgt een troostprijs. Terwijl Van de Veire en Daeleman in Brussel moeten blijven om commentaar te geven, mag Vermeulen een weekje naar Kopenhagen. Van zondag 4 mei tot en zondag 11 mei zal hij vandaaruit voor Het journaal verslag uitbrengen van het festival.

De 58-jarige Vermeulen wou gisteren weinig kwijt over de opmerkelijke keuze van de VRT. "Ik ben blij dat ik dit jaar voor Het journaal verslag mag uitbrengen van het Eurovisiesongfestival en volgend jaar zien we dan weer wel. Verder wil ik daar niets over zeggen."

Dat Vermeulen nu wel naar Kopenhagen mag, is opvallend. De voorbije jaren moest hij het commentaar steevast vanuit Brussel geven. Toen de VRT in 2010 besliste om de commentatoren niet langer ter plaatse te sturen om zo geld uit te sparen, was Vermeulen nog erg kritisch voor de openbare omroep. Hij noemde die beslissing toen "een slecht signaal". Hij trok toen op eigen kosten naar Oslo om de repetities te kunnen bijwonen.