Direct naar artikelinhoud

Controverse in Australië na vangst 170 zeldzame haaien

Australië heeft 170 haaien gevangen, waarvan er 50 gedood zijn. Dat gebeurde in het kader van een controversieel programma in het oosten van het land. Het programma is geïntroduceerd in januari en kwam er na meerdere dodelijke aanvallen tegen mensen.

In twee jaar tijd vielen er zes doden in Australische wateren omwille van haaienbeten. Daarop werd het programma goedgekeurd door de lokale autoriteiten, ondanks protest. Het is immers verboden om te vissen naar witte haaien, die met uitsterven bedreigd zijn. De overheden willen de badgasten echter beschermen.

Tijdens een testperiode, die duurde van 25 januari tot 30 april, werden bakens met aas aangelegd over een lengte van een kilometer nabij de meest bezochte stranden. Volgens gisteren gepubliceerde cijfers werden zo 172 haaien gevangen. De exemplaren groter dan 4,5 meter werden gedood. Een negentigtal haaien kreeg een ring voorzien en werd nadien vrijgelaten. Het ministerie van Visserij van de oostelijke staat noemde de operatie een succes, omdat zo het vertrouwen van de badgasten werd herwonnen.

De oppositie stelt dat het nieuwe programma op geen enkele wetenschappelijke grond is gefundeerd. "Er is niets ondernomen om op een wetenschappelijke manier de indruk te geven dat de oostelijke stranden nu veiliger zijn", verklaarde Dave Kelly van de oppositie aan ABC.