Direct naar artikelinhoud

VS gebruikten latinojongeren in strijd tegen Cuba

De Amerikaanse 'ontwikkelingsorganisatie' USAID heeft jongeren gebruikt om politieke verandering in Cuba te bewerkstelligen. Zij moesten op illegale wijze over het eiland reizen en proberen hun Cubaanse leeftijdsgenoten warm te maken voor subversieve activiteiten.

Het Amerikaanse Agentschap voor Ontwikkelingshulp USAID heeft in de afgelopen twee jaar tenminste twaalf jongeren tussen 22 en 29 jaar oud uit Venezuela, Peru en Costa Rica naar Cuba gestuurd. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse persbureau AP. USAID is een organisatie die onder directe verantwoordelijkheid van de Amerikaanse regering opereert.

Cuba gaat al decennialang gebukt onder een dictatoriaal bewind dat de burgervrijheden ernstig inperkt. De jongeren die door USAID werden gecontracteerd moesten zich voordoen als toeristen en vriendschappen sluiten met Cubanen. Het doel was hen tegen het regime op te zetten en de Cubaanse oppositie te versterken.

Een aantal jongeren presenteerde zich als gezondheidswerker en organiseerde voorlichtingsbijeenkomsten over hiv. USAID noemde deze workshops in interne memo's "het perfecte excuus om politieke doelen te bereiken".

Het werk van de jongeren was niet zonder risico's. Sinds 2009 zit de Amerikaanse USAID-contractant Alan Gross vast in Cuba wegens het aanleggen van illegale internetverbindingen. Desondanks besloot de ontwikkelingsorganisatie de totaal onervaren werknemers naar Cuba te sturen, om daar illegale activiteiten te ondernemen. De jongeren kregen vier euro per uur.

Geen fysiek geweld

In een interne memo die de medewerkers meekregen, werden de risico's gebagatelliseerd. "Hoewel er nooit volledige zekerheid is, kun je erop vertrouwen dat de autoriteiten geen fysiek geweld zullen gebruiken", aldus de tekst. "Ze zullen je alleen bang willen maken."

In april raakte USAID al in opspraak toen bleek dat het de alternatieve Twitterdienst Zunzuneo had opgezet in Cuba. Cubanen die lid werden van deze dienst, ontvingen politiek getinte berichten met als doel hen tegen de regering op te zetten.

Deze dienst en het uitzenden van de jongeren zijn uit dezelfde federale pot gefinancierd. "De VS en de regering van Obama willen de Cubaanse bevolking helpen in vrijheid hun toekomst te bepalen", laat USAID weten in een geschreven reactie aan AP.

In Latijns-Amerika wordt USAID al langer met argusogen bekeken. Uit Wikileaks-documenten bleek dat de organisatie in 2002 betrokken was bij de poging tot coup in Venezuela, waarbij de oppositie probeerde toenmalig president Hugo Chávez van zijn troon te stoten. De Boliviaanse president Evo Morales gooide de organisatie in mei vorig jaar het land uit nadat hij bewezen achtte dat USAID "het land wilde destabiliseren".