Direct naar artikelinhoud

Countryster verlegt de grenzen van de prairie

Na bijna drie jaar stilte verrast Ilse DeLange met The Great Escape. Countrypuristen zullen zich ongetwijfeld een rolberoerte schrikken: op haar zesde plaat flirt de Nederlandse zangeres zelfs met elektro.

Door Gunter Van Assche

Ilse DeLange wordt vandaag nog steeds een beetje onterecht in het countryhokje ondergebracht. Akkoord, wie naar Nashville trekt om er zijn debuutplaat op te nemen, vraagt natuurlijk om een stigma. Maar de blondine uit Almelo bewandelde nooit de platgetreden paden van de prairie. Haar country zweemde altijd al naar pop en sentimentele blues.

Op The Great Escape toont de zangeres zich van haar verrassendste kant. Geen wonder als je bedenkt dat ze deze plaat schreef met Patrick Leonard, de producer die Madonna via 'La Isla Bonita' voerde naar 'Like A Prayer' en 'Frozen'.

Zulke stilistische extremen vind je niet op The Great Escape, maar DeLange groeide wel duidelijk weg van de country pur sang. In het titelnummer en 'Far Away' zoekt ze zelfs haar heil in subtiele elektronica. Met 'Miss Politician' toont ze dan weer hoe je een gewoon popnummer kunt opkalefateren tot hectisch knutselwerk, met gedubbelde zang en geluidseffectjes.

Toch blijven het de zachte, op Amerikaanse leest geschoeide countryfabeltjes ('Don't You Let Go Of Me') die de plaat van het label 'oerdegelijk' voorzien.

Enkele schoonheidsfoutjes storen wel: zo spant het refrein in 'Was It Love' een zaag, en gaat 'And I Always Will' gebukt onder een ton bombast. Maar de smetteloze productie en de weemoedige sfeer van de plaat zijn dan weer superbe.

Het venijn zit hem in de staart, wordt wel eens gezegd. Maar bij Ilse DeLange blijken op het eind van de plaat alleen de diepste emoties te schuilen. 'When' is zo'n heerlijk ouderwetse popnummer dat balanceert op het randje van de schmalz, maar je zonder twijfel onbedaarlijk aan het janken brengt na een gebroken hart.

Met The Great Escape verlegt Ilse DeLange meer dan ooit de grenzen van de country, wat wonderwel helemaal in haar voordeel lijkt te werken. (Universal)