Direct naar artikelinhoud

Kempenaren, cash en de koning

De grote sprong opende al de debatten, maar het nieuwe televisieseizoen barst pas vanaf dit weekend helemaal los. Wat wel te bekijken en wat niet? Dit overzicht helpt u verder bij het plannen van uw tv-avond.

De ideale wereld

Wat?

Otto-Jan Ham trekt samen met een gast lessen uit de actualiteit om zo een stapje dichter bij de ideale wereld te komen.

De digicorder programmeren?

De ideale wereld blijft het meest mysterieuze programma van het nieuwe tv-seizoen. Iets met de actualiteit, ja, en met Otto-Jan Ham. En het zal ook wel grappig zijn, want de helft van het komische collectief Neveneffecten werkt eraan mee. En Otto-Jan Ham kan er natuurlijk ook wat van. Maar wat het nu precies zal zijn? Geen idee, maar de filmpjes die ze de voorbije dagen online plaatsten beloven alvast veel goeds.

Of toch niet?

Wie wil weten wat er in Familie gebeurt en of licht verslaafd is aan Iedereen beroemd, zal geen boodschap hebben aan De ideale wereld. Otto-Jan Ham en co. staan niet bekend om hun voor de hand liggende humor. Bovendien is het maar de vraag of ze vier keer per week het ideale programma kunnen maken.

Wanneer?

Vanavond om 20.05 uur, daarna van maandag tot en met donderdag om 19.40 uur op VIER

De val van 1 miljoen

Wat?

Evy Gruyaert geeft elke week één miljoen euro cash weg aan iedereen die acht meerkeuzevragen kan beantwoorden.

De digicorder programmeren?

Het format van De val van 1 miljoen heeft in het buitenland al ruimschoots zijn waarde bewezen. Akkoord, het is de zoveelste quiz, maar dan wel eentje die dat tikkeltje extra heeft. De kandidaten krijgen het miljoen euro dat ze kunnen winnen bij aanvang écht in handen, om die stapel cash nadien vraag na vraag te zien verdwijnen. Het buitenlandse succes bewijst dat die extra scheut drama wel degelijk werkt.

Of toch maar niet?

Succes in het buitenland biedt geen garantie dat ook de Vlaamse kijker overstag gaat. Ook niet als je een grote naam van stal haalt om zo'n succesformule te presenteren. Zelfs Goedele Liekens kon op het toenmalige VT4 de Vlaamse versie van The Weakest Link niet redden. Afwachten dus of Evy Gruyaert er wel in slaagt om de kijker warm te krijgen voor een buitenlandse televisiehap.

Wanneer?

Vanavond om 20.40 uur op VIER

En toen kwam ons ma binnen

Wat?

Een karrevracht aan gênante situaties en hoe daarmee om te gaan.

De digicorder programmeren?

Een waslijst aan pijnlijk herkenbare beschamende situaties nagespeeld door een bonte verzameling acteertalent. Negentien acteurs die al eerder op tv te zien waren, maar ook een aantal onbekende gezichten die hun strepen vooral op de planken verdienden. Voeg daar de naam van regisseur Joost Wynant (bekend van De laatste zomer) aan toe en je hebt alvast twintig goede redenen om op 'record' te duwen.

Of toch maar niet?

De inspanningen die 2BE zich getroost om humor van eigen bodem op het scherm te brengen, leverden al een aantal pareltjes op. Denk maar aan Benidorm Bastards of Wat als? Even vaak gaat het echter mis. De Andy Show en het vorig jaar nog uitgezonden Foute vrienden bezorgt menig tv-criticus nog steeds koude rillingen.

Wanneer?

Maandag om 20.35 uur op 2BE

Zuidflank

Wat?

Twee families wijnbouwers uit Limburg voeren een verbeten strijd over een perceel vruchtbare grond, een strijd waardoor twee vroegere jeugdvrienden nu ook tegenover elkaar komen te staan. Een tragisch incident van tien jaar geleden maakt alles nog extra complexer.

De digicorder programmeren?

VTM heeft de voorbije jaren een mooie reputatie opgebouwd door eigen fictie, met Clan als hoogtepunt. De ingrediënten van Zuidflank ogen alvast prima: lekkere wijn, een mooie streek, enkele goede acteurs en een verhaal met flink wat vlees aan. Het mysterie over het oude incident roept zo veel vragen dat je gewoon wil blijven kijken om te weten wat er nu gebeurd is.

Of toch maar niet?

Een serie als Clan krijg je nu eenmaal niet elk jaar te zien. Lachen zal je niet doen en het mysterie is nu ook niet van die aard dat je er wakker van ligt. Net iets te veel middelmaat dus om uit te blinken, en daar kan zeker Stan Van Samang niets aan doen.

Wanneer?

Maandag om 21.45 uur op VTM

Reizen Waes

Wat?

Na Tomtesterom kiest Tom Waes voor een reeks over "niet-evidente vakantiebestemmingen". In acht afleveringen gaat hij na hoe onmogelijk bepaalde bestemmingen zijn. Van Turkmenistan in de eerste aflevering over Zuid-Soedan tot het bijzonder afgelegen eiland Pitcairn.

De digicorder programmeren?

Reizen Waes is onmiskenbaar Tom Waes, maar heeft meer rust en diepgang dan zijn vorige programma's. De ontmoetingen zijn vaak warm, de locaties mooi. Elke aflevering heeft bovendien een andere toon, nu eens absurd en hilarisch (Turkmenistan) dan weer op het randje van wraakroepend (Zuid-Soedan).

Of toch maar niet?

Reizen Waes surft mee op de steeds hogere golf van avontuurlijk reizen. Geen plek is nog veilig, achter elke hoek schuilt een toerist. Die trend zal Reizen Waes allicht alleen maar versterken. Verwacht in landen als Turkmenistan, Iran of Colombia bovendien geen onderzoeksjournalistiek. Reizen Waes is een volbloed avonturenprogramma.

Wanneer?

Dinsdag om 20.40 uur op VTM

Connie & Clyde

Wat?

Connie is de eigenares van een relatiebureau dat op een weinig alledaagse manier met zijn naar liefde zoekende klanten omspringt.

De digicorder programmeren?

Connie & Clyde is geschreven door Malin-Sarah Gozin,

die ook al het scenario van de successerie Clan bedacht. Meer referenties hebtu niet nodig om ook met flink wat verwachtingen naar deze reeks uit te kijken. U wil er nog meer? Welaan dan. Klinkende namen als Ben Segers, Stefaan Degand, Eva Van der Gucht en Nathalie Meskens kaapten de hoofdrollen weg.

Of toch maar niet?

Allitererende titels beloven nooit veel goeds, tenzij het om Suske en Wiske gaat. Connie & Clyde belooft dus weinig wervelends, tenzij je van de hikkende humor houdt uit succesvolle series als Danni Lowinski. Connie & Clyde telt alvast voldoende overacterende acteurs en groteske gebeurtenissen om de meer kieskeurige kijkers

te ergeren.

Wanneer?

Woensdag om 21.25 uur op VTM

Bye bye mama

Wat?

Twee jonge Kempenaren gaven hun moeder een dikke zoen en trokken de deur van het ouderlijke huis achter zich dicht om acht maanden lang door acht landen te trekken.

De digicorder programmeren?

Eén geeft niet elk jaar een paar jonge gasten de kans om gewoon hun goesting te doen. Met een concept dat je eerder op MTV of 2BE zou verwachten, zorgt Bye bye mama voor wat verse zuurstof bij de grootste zender van Vlaanderen. Hier geen vastgelegde scenario's of voorgekauwde tekstjes, maar gewoon twee jonge kerels die de tijd van hun leven hebben.

Of toch maar niet?

Wulle vinden dees eigelek toch een beke te goeiekope tellevies. Niet alleen omdat de twee mannen alleen plat Kempens spreken, maar ook omdat hun roadtrip net te weinig om het lijf heeft om een halfuur lang te boeien. Hoe mooi de beelden van Nieuw-Zeeland ook zijn, er zelf rondreizen is wellicht leuker dan ernaar te kijken.

Wanneer?

Woensdag om 22.30 uur op Eén

Het lichaam van Coppens

Wat?

Staf en Matthias stellen hun lichaam ten dienste van de wetenschap in de hoop een paar prangende kijkersvragen op te lossen.

De digicorder programmeren?

Wanneer de familie Coppens de krachten bundelt op televisie kan dat vonken geven. The Road Ahead en De poolreizigers, programma's die Matthias samen met zijn neef Dieter maakte, waren pure televisie-rock-'n-roll. Dat willen de broertjes ook met dit programma oproepen.

Of toch maar niet?

Sinds die twee reisprogramma's goed tien jaar geleden op tv kwamen, doken zowel Staf als Matthias in een hele reeks voorgekauwde formatprogramma's voor het grote publiek op. Het is nog maar de vraag of ze hun scherpe kantjes die er al die jaren zorgvuldig zijn afgevijld voor dit programma terug kunnen vinden.

Wanneer?

Donderdag om 20.40 uur op VTM

Geubels en

de Belgen

Wat?

Philippe Geubels lacht met de gewoonten en onhebbelijkheden van de Belgen. Hij lacht met ieder van ons dus.

De digicorder programmeren?

Hoe overleven we slecht weer aan de zee? Hoe help je kindjes met een lui oog? Wat zijn de de voordelen zijn van een ontmaagding in Disneyland Parijs? Plopsaland en een plakker zijn de evidente antwoorden op alvast de eerste twee vragen, maar we zijn er zeker van dat Philippe Geubels met een iets beter antwoord op de proppen zal komen, ook op de derde vraag. Want Geubels is nu eenmaal één van de grappigste mensen op televisie.

Of toch maar niet?

Philippe Geubels is grappig én populair. Een gouden combinatie, en dat beseffen ze ook bij VIER. Dus blijft de comedian ook een van de vaste juryleden van De slimste mens ter wereld, wat al eens tot een overdosis Geubels zou kunnen leiden. Benieuwd hoe grappig dat nog is. Bovendien, is het altijd wel zo leuk om een spiegel voorgehouden te krijgen?

Wanneer?

Donderdag om 21.10 uur op VIER

Albert II

Wat?

Fictiereeks die het dagelijkse leven aan het Belgische hof reconstrueert.

De digicorder programmeren?

Een indrukwekkende cast en een goed verhaal, meer heeft een fictiereeks niet nodig. Albert II voegt daar nog een extra dimensie aan toe door de kijker een blik te gunnen op het dagelijks leven van de koninklijke familie. Een documentaire is het niet, maar door zich te laten bijstaan door mensen als Mark Van Den Wijngaert en Jan Van den Berghe hopen de makers hun reeks toch het nodige

waarheidsgehalte mee te geven.

Of toch maar niet?

Personages baseren op bestaande personen is altijd een risico. Hoewel de makers benadrukken dat ze er niet op uit zijn exacte kopieën van de leden van het koningshuis op te voeren, ga je als kijker toch automatisch naar gelijkenissen op zoek. Het perfecte Nederlands van Filip en co. wordt daarbij de grootste struikelsteen.

Wanneer?

Vanaf zondag 8 september om 21.20 uur op Eén