Direct naar artikelinhoud

'Trump stuurt aan op handelsoorlog'

Amerikaans president Donald Trump zet een internationaal handelsverdrag in de koelkast en bereidt hogere invoerrechten voor. Die protectionistische agenda is een prelude voor een handelsoorlog, vrezen experts.

"Donald Trump is bereid een handelsoorlog te ontketenen, die een prelude kan worden van een echte oorlog." Econoom Paul De Grauwe is bijzonder pessimistisch in zijn wekelijkse column in deze krant. Met één simpele pennenstreek trok president Trump op zijn eerste officiële werkdag de VS terug uit het Trans-Pacific Partnership (TPP), een verdrag met verscheidene Aziatische landen, Australië en Canada.

TPP werd in februari vorig jaar, onder het presidentschap van Barack Obama, ondertekend, maar nooit geratificeerd door het Congres. En dus kunnen de VS zich nu zonder wettelijke belemmeringen terugtrekken.

Daarnaast zou Trump het Nafta-handelsverdrag, dat ruim 22 jaar geleden werd afgesloten met buren Canada en Mexico, willen heronderhandelen. Dat kan echter niet zomaar. Canada is de belangrijkste handelspartner van de Verenigde Staten. Mexico staat op de derde plaats, na China.

Reactie van China en EU

De Republikeinse president ziet in de vrijhandelsverdragen een van de grootste vijanden voor de werkgelegenheid in eigen land. Amerikaanse jobs terughalen was dan ook een van zijn voornaamste verkiezingsbeloftes. Het minste wat je kunt zeggen, is dat Trump hierin consequent is. Al moet alles nog worden goedgekeurd door het Congres. De toon is alvast gezet, en dit belooft weinig goeds voor het vrijhandelsakkoord TTIP met Europa, waarover nog steeds wordt onderhandeld.

Tegelijk met deze opmerkelijke stappen liet Trump verstaan dat hij hogere douanetarieven wil invoeren, die de Amerikaanse industrie afschermen van buitenlandse concurrentie. Dat leidt tot nervositeit bij Edward Roosens, hoofdeconoom van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VB0). "Dat de handelsverdragen in de koelkast verdwijnen, dat viel nog te verwachten. De douanetarieven zijn van een andere orde. Als Trump echt overgaat tot uniforme heffingen op alle producten van buiten de VS, dan is dit een voorbode van een handelsoorlog. China en Europa zullen dan reageren. Maar ik geloof niet dat het Congres zal meestappen in dat verhaal. Dit is slecht nieuws voor de wereldeconomie en voor de economische groei."

Gevolgen voor België

Een kortzichtig economisch beleid dat gedoemd is te mislukken, maar intussen wel voor veel averij kan zorgen, zegt ook Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis. "Trump wil de echte fabrieksjobs terughalen. Maar het invoeren van importtarieven leidt alleen maar tot hogere productiekosten voor de binnenlandse industrie. Met protectionisme schiet Trump zichzelf in de voet. Al zal dit alles niet zonder gevolgen blijven voor de wereldeconomie. Handelsbarrières opwerpen, daar wint niemand iets bij."

Voormalig Europees commissaris van Handel Karel De Gucht (Open Vld) waarschuwt voor een wereldwijde recessie mocht Trump doorzetten. Zijn protectionistische koers zou ook voor ons land negatieve gevolgen kunnen hebben. Stijn Decock van werkgeversfederatie Voka denkt daarbij aan de haven van Antwerpen, waar tal van goederen worden verscheept.

Kris Peeters (CD&V), als minister belast met Buitenlandse Handel, laat weten dat hij dit verder zal bekijken. "De VS hebben ook te winnen bij internationale handel en goede relaties met andere landen."

►6-7, 28