Direct naar artikelinhoud

'Nieuwe wij' moet antwoord bieden op ruwer rechts

CD&V organiseert dit weekend een groot congres. Met de vrijwillige burgerdienst, strengere privacyboetes en een uitgesproken pro-Europees discours werpt de partij zich op als het degelijke alternatief voor de verruwing langs rechts.

"Wouter Beke is de Hillary Clinton van de Vlaamse politiek." Het klinkt wat onnozel, maar zo typeert politicoloog Nicolas Bouteca (UGent) de nieuwe stap in het vernieuwingsproces van de Vlaamse christendemocratie. Met het 'nieuwe wij' profileert de partij zich meer dan ooit als een baken van stabiliteit. "Of dat discours zal lonen bij de verkiezingen is - zoals bij Clinton - lang niet zeker, maar de partij kiest wel een duidelijke richting."

Zowat 3.000 CD&V-leden zakken dit weekend af naar vakantiepark Vossemeren in Lommel. Een symbolische locatie, want het congres is het orgelpunt van het 'wij'-project dat voorzitter Wouter Beke een jaar geleden begon. Alles staat in het teken van verbondenheid. Een groot familiefeest, dat moet het worden. Zaterdagnamiddag, ergens tussen het zwemmen en de minigolf, buigen de leden zich over de belangrijke inhoudelijke voorstellen die de partij wil realiseren.

Burgerzin aanscherpen

Zo stemmen christendemocraten over de burgerdienst voor jongeren. In de resolutie die voorligt kunnen jongeren tussen 18 en 25 jaar vrijwillig kiezen om zich in te zetten voor de maatschappij. In ruil krijgen zij een vergoeding van 10 euro per dag bovenop hun werkloosheidsuitkering of de kinderbijslag. In deze tijden van wantrouwen wil CD&V de burgerzin bij jongeren aanscherpen, zoals dat ook in Frankrijk of Duitsland gebeurt.

Bij de lokale verkiezingen in 2012 was CD&V nog verrast toen N-VA-voorzitter Bart De Wever de lokale stembusslag nationaliseerde, maar nu beseft de partij dat de slag om de dorpstraat ook in de Wetstraat wordt beslist. Daarom gaan Beke en co. voluit voor een 'dual income tax', een belastingsysteem op twee pijlers. In de eerste pijler worden de inkomsten uit arbeid belast op basis van je inkomen. In de tweede pijler worden de inkomsten uit vermogen belast op basis van een vast percentage. Rechtvaardig belasten, daar draait het om.

Ook staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) krijgt een schop onder de kont. CD&V wil harder optreden tegen inbreuken op de privacy. Zo moet de privacycommissie zelf administratieve boetes kunnen uitdelen en moeten commerciële bedrijven strenger worden gecontroleerd. "De rechten van mensen moeten beter worden verankerd", luidt het voorstel.

Geen stemmenmagneet bij de jeugd

Stemrecht op zestien, het lijkt de jongeren van CD&V een goed idee. Deze zomer schaarden zij zich achter Open Vld en Groen voor een leeftijdsverlaging, maar nu is het aan de algemene leden om hierover te stemmen. Het voorstel oogt evident, maar dat is het allerminst voor CD&V. De partij is niet bepaald een stemmenmagneet bij jongeren. Jong CD&V pleit in Lommel ook voor een 'schuldenrem': een wettelijke verplichting aan de overheid om de staatsschuld te beperken.

Oorspronkelijk zou ex-Gents lijsttrekker Sarah Claerhout het congres voorzitten, maar door haar ontslag nemen Nadja Vananroye en Kris Declercq, de burgemeesters van Hasselt en Roeselare, die taak over. Samen met andere lokale boegbeelden, zoals Kris Peeters in Antwerpen, zullen er alles aan doen om CD&V als dé volkspartij van Vlaanderen te profileren. CD&V levert nog altijd de meeste burgemeesters in Vlaanderen. Het doel in 2018: die lokale overmacht behouden.