Direct naar artikelinhoud

Iedereen online dankzij 4.425 nieuwe satellieten

SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, wil duizenden satellieten de ruimte insturen voor razendsnel internet. Hij is overigens niet de enige. De internetsnelweg is aan het dichtslibben.

SpaceX heeft een brief gestuurd aan de Federal Communications Commission van de VS, met de vraag om toestemming om 4.425 satellieten de dampkring in te schieten. Dat is gigantisch als je beseft dat er nu al zo'n 1.419 kunstmanen rond onze aardkloot zweven. Bovendien zijn er nog 2.600 satellieten die wel in het zwerk rondzweven maar niet meer werken: ruimte-oud ijzer dus.

De satellieten van SpaceX zullen zo'n 386 kilogram wegen en op een relatief lage hoogte van 1.150 tot 1.275 kilometer vliegen. Die korte afstand moet snel satellietinternet mogelijk maken, dat in tegenstelling tot glasvezelnetwerken overal op aarde te gebruiken zal zijn.

SpaceX wil met zijn satellietennetwerk een alternatief bieden voor glasvezel, omdat het zo veel makkelijker is om ook razendsnel internet aan te bieden in dunbevolkte en afgelegen gebieden.

Levensduur tot zeven jaar

In januari vorig jaar kondigde Musk zijn ambitieuze idee al aan. Maar nu worden de satellieten heel concreet omdat de officieel toestemming is gevraagd, schrijft persbureau Reuters. In het document waarin de plannen beschreven staan, staan veel technische details, maar niet hoeveel het gaat kosten. Begin 2015 schatte Musk dat het prijskaartje van zijn plan zo'n 10 miljard dollar (ruim 9,3 miljard euro) bedraagt.

Elon Musk wil initieel slechts 800 satellieten in een baan om de aarde brengen. In een latere fase zullen de overige satellieten de ruimte in gestuurd worden, waarna alle aardbewoners van internet kunnen genieten met een snelheid van 1 Gbps.

Volgens de aanvraag hebben de satellieten van SpaceX een levensduur van vijf tot zeven jaar, waarna de toestellen in de dampkring verbrand zullen worden.

Volgens het State of the Internet-rapport van Akamai, dat zowat een derde van de globale internetbeveiling voor zijn rekening neemt, is momenteel zo'n 57 procent van de wereldbevolking offline. Dat is onder meer te wijten aan het gebrek aan (betaalbare) internetverbinding in een groot deel van de wereld. Musk hoopt die mensen online te brengen met behulp van zijn gigantische satellietnetwerk.

File op de internetsnelweg

SpaceX is niet de enige partij die bezig is met internet via satellieten, onder meer Facebook werkt daar ook aan. Begin september ging de eerste van Facebooks internetsatellieten verloren, nadat een raket op het lanceerplatform ontplofte. De satelliet, met een waarde van 200 miljoen dollar (186,6 miljoen euro), moest afgelegen delen van Afrika voorzien van een draadloze internetverbinding.

Ook Samsung heeft plannen. Het stelde vorig jaar ook al een plan voor om via 4.600 microsatellieten een globaal internetnetwerk op te zetten.

Met de komst van internet of things zal de noodzaak aan een gedegen internetverbinding noodzakelijk worden, om geen digitale files te creëren. "Breedbandinternet is een nutsvoorziening geworden", vindt Pol Vanbiervliet, algemeen directeur van Cisco België en Luxemburg. Netwerkbedrijf Cisco rekent voor dat het globale internetverkeer 168 exabyte of 168 miljoen gigabyte per maand zal bereiken tegen 2019. Vorig jaar haalde het 59,9 exabyte per maand.