Direct naar artikelinhoud

Pixars ‘Up’ in de sixties

Aspirant-filmmaker Ivan Guerrero is een krak in het maken van speciale mash-up filmtrailers. Hij noemt ze zelf ‘Premakes’: moderne, populaire films die worden verteld aan de hand van een selectie van herwerkte beelden uit oude (B-)films en tv-programma’s. Het is een antwoord op zijn knagende gevoel dat klassieke cinema ondergewaardeerd wordt. Het resultaat is verbluffend. Guerrero maakte eerder retrotrailers voor films als Ghostbusters, The Avengers en Forrest Gump en werd er terecht voor geprezen door filmcriticasten van onder meer Time Magazine en Entertainment Weekly.

Voor zijn laatste project stak hij de Pixarklassieker Up in een sixties-jasje. Up wist in 2009 te verbazen als fijne emo-animatieprent over Carl Fredericksen, de weduwnaar en oude ballonnenverkoper die zijn huis met de hulp van miljoenen ballonnen door de lucht liet vliegen om het uiteindelijk aan de (fictieve) Paradijswaterval in Zuid-Amerika neer te planten. Zo wou hij de droom van zijn overleden vrouw laten uitkomen. Onderweg blijkt echter ook dat het dappere, maar drukke achtjarige padvindersjongetje Russel mee is gevlogen.

In Ivan Guerrero’s faux trailer speelt Oscarwinnaar Spencer Tracey de rol van Fredericksen. Een bijzonder goed ‘gecaste’ Kirk Douglas is zijn tegenstander, Charles Muntz. Een aantal filmklassiekers waar Guerrero fragmenten ging ‘stelen’ zijn The Wizard of Oz, The Muppet Movie, Peter Pan's Flight, Superman, The Red Balloon en Hollywood Hotel. (SF)