Direct naar artikelinhoud

ECB verlaagt rente: goed voor kredietnemers, slecht voor spaarders

De crisis dwingt de centrale banken wereldwijd tot drastische renteverlagingen. Die moeten de economie weer aanzwengelen. Morgen zal de Europese Centrale Bank (ECB) haar basisrente verlagen. De algemene verwachting is dat rente wordt teruggeschroefd van 2 procent naar 1,5 procent.

Dat is goed nieuws voor kandidaat-bouwers of -woningkopers. De ECB-rente is richtinggevend voor hypotheekformules met jaarlijks aanpasbare rente. Hun tarieven gaan meteen mee naar omlaag. Sommige tarieven duiken inmiddels onder 3 procent (zie DM 3/3).

Een Europese renteverlaging is echter slecht nieuws voor de spaarders. De meeste Belgische banken hebben de afgelopen maanden de ECB-rente steevast gevolgd en de basisrente op hun spaarboekjes parallel verlaagd.

Economen verwachten dat de ECB-rente nog dit jaar verder wordt verlaagd tot 1 procent. Het zou dus best wel kunnen dat een spaarboekje over enkele maanden nauwelijks meer zal opbrengen dan de inflatie. Dat is trouwens nu al het geval voor de gewone spaarrekeningen va ING, Dexia en Fortis, die elk een basisrente van slechts 1,25 procent opbrengen. Die drie banken bieden wel een internetspaarrekening aan met een hoger rendement.

Vanaf 1 april zal er hoe dan ook geen enkel spaarboekje meer te vinden zijn met een basisrente van meer dan 3 procent. Dat heeft te maken met de nieuwe spaarwetgeving die van kracht wordt. Die bepaalt dat de basisrente op spaarboekjes niet hoger mag zijn dan 3 procent óf de ECB-rente. Aangezien het in deze crisistijden uitgesloten is dat de ECB-rente snel weer boven 3 procent uitkomt, wil dat zeggen dat 3 procent de bovengrens wordt voor onze spaarboekjes.

De getrouwheids- en aangroeipremie worden vanaf 1 april trouwens vervangen door een enkele getrouwheidspremie. Die mag niet lager dan een kwart van de aangeboden basisrente, maar ook niet hoger dan de helft van de basisrente. Als de banken 3 procent op hun spaarboekjes bieden, dan kan de getrouwheidspremie niet boven 1,5 procent uitkomen.