Direct naar artikelinhoud

Lichaam Arafat herbegraven na afname monsters voor gifproef

Buiten het zicht van publiek en media is het graf van de vroegere Palestijnse leider Yasser Arafat gisteren geopend om monsters van het lichaam te nemen, zodat kan worden onderzocht of hij is vergiftigd.

Na enkele uren werd het graf in Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever, weer gesloten. Het zal vermoedelijk maanden duren voordat de resultaten van het onderzoek bekend zijn.

Het mausoleum van Arafat ging schuil achter zeildoek toen een Palestijnse arts monsters van het stoffelijk overschot nam. Die zijn overhandigd aan forensische experts uit Zwitserland, Frankrijk en Rusland. Zij zullen proberen vast te stellen of er sporen zijn van het radioactieve, giftige polonium-210 of andere dodelijke stoffen.

Arafat stierf op 75-jarige leeftijd in november 2004 in een Frans ziekenhuis, een maand nadat hij plotseling ziek was geworden. Als doodsoorzaak werd een beroerte opgegeven. Maar zijn weduwe begon te pleiten voor het opgraven van het lichaam na berichten in de Arabische media dat Arafat mogelijk was gestorven door vergiftiging met polonium.

Haar pleidooi kreeg meer gewicht toen een Zwitsers onderzoeksinstituut een ongebruikelijk hoog niveau van het giftige isotoop ontdekte op kleding en een tandenborstel van Arafat. Polonium-210 is de stof waarmee de Rus Aleksander Litvinenko, een voormalige KGB-agent en criticus van het Kremlin, in 2006 werd omgebracht.

Ondanks sterke culturele en religieuze bezwaren tegen het openen van graven, gaf Arafats opvolger Mahmoud Abbas hiertoe toestemming. Hij wilde kennelijk de indruk vermijden dat hij een diepgaand onderzoek naar de doodsoorzaak in de weg staat.

Voor de meeste Palestijnen is het een uitgemaakte zaak: Arafat werd door Israël uit de weg geruimd omdat de Israëli's hem beschouwden als een terrorist die een obstakel vormde voor vrede. Israël heeft dit altijd bij hoog en laag ontkend. Eerder deze maand zei een regeringswoordvoerder nog eens dat de complottheorieën elke grond missen. "Alle medische gegevens zijn in handen van de Palestijnse Autoriteit en de familie. Maar om een of andere reden hebben ze die tot nu toe niet vrijgegeven."

Op verzoek van de weduwe zijn Franse aanklagers inmiddels een moordonderzoek begonnen. Of de monsters van het lichaam nieuw licht op de dood van Arafat zullen werpen, is nog onzeker. Polonium-210 wordt door zijn korte halfwaardetijd snel afgebroken in het lichaam.