Direct naar artikelinhoud

Griekenland is begonnen met het verminderen van overheidsschuld

Griekenland koopt voor 10 miljard euro staatspapier dat het begin dit jaar uitgaf, terug in. De ingreep is noodzakelijk om verse noodhulp los te weken. In een reactie zakt de Griekse langetermijnrente onder de 15 procent.

Het Openbaar Agentschap voor het Beheer van de Schuld in Athene kondigde gisteren aan tot 10 miljard euro aan dat houders van de nieuwe Griekse obligaties die op 24 februari werden uitgegeven, worden uitgenodigd deze obligaties te ruilen voor zesmaandenobligaties uitgegeven door het Europese noodfonds EFSF.

De operatie gebeurt volgens het systeem van de modified Dutch auction. Dat wil zeggen dat de Griekse schatkist het papier, met looptijden van 11 tot 30 jaar, inkoopt tegen prijzen die tussen 30,2 en 40,1 procent van de nominale waarde schommelen. Elke verkoper ontvangt dezelfde prijs, ook al was de verkoper bereid minder gunstige voorwaarden te accepteren. Het gaat om obligaties die werden uitgegeven in het kader van de Griekse schuldherschikking.

De terugkoop maakt deel uit van het pakket maatregelen dat de ministers van Financiën van de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds vorige week goedkeurden. Ze kwamen overeen dat Griekenland tegen 2020 zijn overheidsschuld moet afbouwen tot 124 procent van het bruto binnenlands product, van - naar schatting - 190 procent in 2014. Met de terugkoop van de 10 miljard 'jong' staatspapier doet Athene een eerste stap in de goede richting.

Het terugkoopbod van Athene loopt tot 7 december 17 uur Londense tijd (18 uur Belgische tijd). Analisten achten de kans groot dat al het beoogde staatspapier zal worden aangeboden. Het is volgens economen wel erg twijfelachtig of de inkoop veel kan helpen bij het streven om de Griekse schuldenberg op een duurzaam pad te krijgen.

De Griekse rente viel gisterenmiddag 1,5 procentpunt terug tot 14,6 procent. Het is van april 2011 geleden dat de rente op tienjarig staatspapier zo laag stond. Lange tijd noteerde de Griekse tienjaarrente boven de 20 procent. De koers van het tienjaarspapier stijgt prompt van zo'n 30 procent naar 40 procent van de nominale waarde. Dat betekent concreet dat de luttele hefboom- en aasgierfondsen die in het voorjaar in volle 'Grexit-crisis' tegen 20 procent of minder inkochten, hun inleg in een half jaar ruim verdubbelen.