Direct naar artikelinhoud

Merkel belooft kiezers geld

Terwijl grote delen van Europa kreunen onder haar Spardiktat belooft Angela Merkel haar eigen volk de komende tijd talrijke financiële meevallers. Er is één voorwaarde: de Duitsers moeten haar in september wel een derde ambtstermijn als bondskanselier gunnen.

Merkel stelde deze week, in een telefoonronde met haar eigen CDU-achterban, de Duitsers talloze geschenkjes in het vooruitzicht. Vooral ouders kunnen van Merkel in de toekomst op meer geld rekenen. De kinderbijslag gaat in haar plannen voor het eerste en tweede kind met 35 euro per maand omhoog, van 184 naar 219 euro. Kinderen leveren daarnaast ook een extra belastingvoordeel op.

Ook kunnen vrouwen die voor 1992 langjarig thuis voor de kinderen hebben gezorgd, rekenen op dezelfde oudedagsvoorziening die jongere moeders al langer in het vooruitzicht is gesteld. De laatste categorie, die fulltime de zorgtaak op zich neemt, gaat er maandelijks bovendien zelf ook nog eens op vooruit. Deze maatregelen alleen zouden de schatkist jaarlijks al 20 miljard euro lichter maken.

Merkel, die zelf kinderloos is, zei dat ze het 'waardeert' als Duitsers besluiten kinderen te nemen. Duitsland vergrijst in hoge mate. Er is nu al een ernstig tekort aan hoog opgeleide arbeidskrachten. Toevallig werd gisteren bekend dat er volgens een recente volkstelling anderhalf miljoen Duitsers minder zijn dan gedacht - geen 81,7 miljoen, maar 80,2 miljoen.

Tactisch spel

Moeten politici in veel andere Europese landen keer op keer terug naar hun achterban met weer een rondje bezuinigingen, Merkel schetst de Duitsers een zonniger vooruitzicht. Nieuwe huurders zullen na september, als Merkel het opnieuw voor het zeggen krijgt, niet met een plotseling verhoogde huurprijs geconfronteerd mogen worden. Ook zal er door de overheid nog eens miljarden extra in de wegenbouw, in de bouw van scholen en de aanleg van snel internet worden gestoken. Voormalige kazernes worden omgebouwd tot woongebieden.

Volgens het Handelsblatt hangt er een prijskaartje van ruim 28 miljard euro aan de plannen van Merkel. Binnen haar eigen partij kan ze, zo schrijft de financiële krant, overigens nog flink wat tegengas verwachten van haar minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, die een fervent tegenstander is van verhoogde overheidsuitgaven. Onduidelijk is vooralsnog waar Merkel het extra geld vandaan wil halen. Ze wil zich niet extra in de schulden steken, en is ook tegen belastingverhoging.

Economen menen dat de kosten van het 'verkiezingscadeau' van Merkel nog hoger kunnen uitvallen. Als de kinderbijslag flink stijgt, kan dat een van de ouders demotiveren om te gaan werken. Daardoor loopt de staat belastingen en sociale premies mis.

De oppositiepartijen reageerden vrijdag verbolgen over de plannen van Merkel. Het zijn ónze thema's, verklaarde Peer Steinbrück, die voor de SPD kandidaat voor het bondskanselierschap is. Politieke commentatoren schrijven dat de sociaaldemocratische SPD 'links wordt ingehaald'.

Merkel, zo klinkt het, speelt een tactisch spel waarbij ze de SPD-kiezers haar kamp binnen poogt te trekken. "Ze probeert de verkiezingsoverwinning te kopen."