Direct naar artikelinhoud

Fiscale vrijstelling op spaarboekjes onder vuur

De kans is groot dat België de regelgeving op zijn spaarboekjes moet herzien.

Momenteel moet er geen belasting betaald worden op de eerste 1.880 euro rente op een spaarboekje. Maar die vrijstelling geldt uitsluitend voor rente uitgekeerd door in België gevestigde banken. Op die manier worden inwoners van België aangemoedigd om hun geld op een spaarrekening in eigen land te parkeren.

Maar Europa heeft het niet op die regeling begrepen. De Europese Commissie heeft een probleem met het feit dat buitenlandse banken niet van de gunstmaatregel kunnen genieten. Dat is in strijd met het Europese Verdrag over het vrije verkeer van kapitaal. De Commissie trok daarom naar het Europese Hof, dat op 6 juni een oordeel zal vellen.

Einde huidige systeem

De kans is uiterst groot dat het Hof de Commissie zal bijtreden. Dat deed het in gelijkaardige zaken immers al in veertien van de vijftien gevallen. In dat geval moet het huidige systeem afgeschaft dan wel aangepast worden. Gezien de gevoeligheid rond spaarboekjes lijkt het wel erg onwaarschijnlijk dat de politiek aan een afschaffing zal durven denken. Een uitbreiding van de maatregel naar buitenlandse banken is dan weer budgettair niet haalbaar.

Wellicht zal België het gunstsysteem in de toekomst verwerken via de fiscale aangifte.

>>4