Direct naar artikelinhoud

Mathijssen: 'Ik voel me niet verraden'

Jacky Mathijssen gaf gisteren uitleg bij zijn ontslag. Spijt heeft de ex-coach van Beerschot niet, tenzij dan van de gesprekken achter zijn rug met waarschijnlijke opvolger Adrie Koster. 'Sommige mensen komen daarmee weg, maar ik kan me zoiets niet permitteren.'

Daar zat ze, naast papa, voor de fotografen en cameramensen: Manou Mathijssen (13). Ze gaf geen krimp. "En schrik om in de krant te komen, heeft ze ook niet", lacht vader Jacky.

Maar moest dat echt? Mathijssen legt uit: "Toen Patrick Vanoppen (voorzitter Beerschot, SK) mij vorige week vroeg om samen een persconferentie te beleggen, vond ik dat geen slecht idee. Op die manier hoefde ik geen tien telefoons van journalisten te beantwoorden om mijn uitleg te geven. Maar ik was uit het oog verloren dat Manou in deze Paasvakantie enkele dagen bij mij op vakantie is. Haar mama is er even niet. Ik heb toen Beerschot laten weten dat ik afwezig zou zijn op de persconferentie. Want hoewel mijn dochter een volwassen meisje is, ligt het niet in mijn aard om haar zomaar alleen thuis te laten."

Dat was evenwel buiten Manou gerekend. Toen Mathijssen het probleem voorlegde aan zijn dochter, reageerde die verrassend. "Manou is een voetbalhaatster", grijnst Mathijssen. "Ze vindt dat haar papa veel te weinig thuis is door het voetbal. Maar nu zei ze: 'Papa, als die persconferentie zó veel betekent voor je, ga ik mee met je. Ze wilde het doen voor mij."

En dus werd op Beerschot het scenario wéér hertekend: Mathijssen zou wél voor de journalisten verschijnen. Met naast zich Manou.

Maar het zou dus ook over het ontslag van coach Mathijssen gaan. Beerschotvoorzitter Vanoppen wou geen afbreuk doen aan het geleverde werk. "Het is een heel straffe stoot dat Jacky onze ploeg vorig jaar uit de gevarenzone bracht en voor sportieve rust zorgde. Dat liet ons toe bij de winterstop Kagelmacher te verkopen, niet onbelangrijk voor de toekomst van de club. Laat me ook duidelijk maken dat Jacky een vriend is. Iemand loslaten die je goed kent en waardeert voor zijn kunde is niet makkelijk."

Die uitleg klinkt nogal contradictorisch met een breuk, maar volgens Vanoppen komt dat door accentverschillen in de visie over hoe de club vooruit wil. Vanoppen weigerde concreet te worden. "Accenten geven de richting aan, ik maak de keuzes. Misschien ga ik te snel, dat zal de toekomst uitwijzen."

Herstart

Mathijssen zelf sprak over hoe hij in zestien maanden met een bijna gloednieuw elftal in extrasportief bewogen tijden toch wat neerzette. "We hadden zelfs het gevoel dat we de verwachtingen overtroffen en kans maakten op play-off I, maar na de verkoop van Kagelmacher moesten we een herstart doen." Om sportief te groeien reikte Mathijssen oplossingen aan, maar die visie botste met Vanoppen. Het was dan ook beter te scheiden.

De gesprekken met Koster achter zijn rug noemde hij wel triest. "Sommige mensen komen daarmee weg, ik kan me zoiets niet permitteren. Als Adrie hier vier weken geleden naar een wedstrijd kwam kijken, was het op mijn uitnodiging. De teammanager kreeg een telefoontje voor gastkaarten en had er geen meer. Ik gaf de mijne, maar ik weet niet of Adrie dat weet." Niet dat Mathijssen zich verraden voelt: "Neen, absoluut niet."