Direct naar artikelinhoud

Onpopulaire Jatsenjoek blijft premier in Oekraïne

Vrijwel iedereen wil van hem af, maar toch heeft de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek een motie van wantrouwen overleefd. Slechts 194 van de 450 parlementariërs steunden de motie.

Voorafgaand aan het parlementaire debat zegde president Petro Porosjenko zijn vertrouwen op in de premier omdat die geen draagvlak meer heeft onder de bevolking. Porosjenko zei dat de regering van Jatsenjoek voor "meer fouten dan prestaties" zorgt. Ook wees een meerderheid van het parlement het werk van de regering af als "onbevredigend".

Voor de bevolking betekent de afgewezen motie een nederlaag. Meer dan 70 procent van de Oekraïners wil dat de premier vervangen wordt. Onder Jatsenjoek is de economie van Oekraïne in een diepe recessie gestort. De regering loopt hopeloos achter op het schema van beloofde hervormingen.

Corrupte politici

In het Westen zorgt het team van Jatsenjoek voor grote zorgen over investeringen in Oekraïne. Vorige week dreigde IMF-baas Christine Lagarde een steunprogramma van 36 miljard euro in te trekken wegens het gebrek aan hervormingen en de zwakke corruptiebestrijding. Zonder het geld van het IMF is de kans op een faillissement van Oekraïne groot.

Lagardes kritiek volgde op de ontslagbrief van economieminister Aivaras Abromavicius. Die claimde vorige week dat hervormen onmogelijk is door blokkades van corrupte politici die samenwerken met oligarchen. De voorganger van Abromavicius stapte om dezelfde reden uit de regering, net als nog een paar hervormingsgezinde ministers.

Daarmee is de hoop van de bevolking op pro-westerse hervormingen tot een dieptepunt gedaald. Oekraïners hoopten dat de Maidan-revolutie een einde zou maken aan de grootschalige corruptie in het land. Maar alles lijkt hetzelfde gebleven: politici en zakenmensen houden elkaar nog steeds de hand boven het hoofd.

Bovendien zijn de gezichten in de regering voor een groot deel die van oude bekenden van voor de revolutie. Veel mensen twijfelen aan de oprechtheid van Porosjenko's belofte om een eind te maken aan de politieke invloed van de oligarchen. De president met de grote chocoladefabriek behoort immers zelf tot de zakenelite.

Eigenbelang

Illustratief voor de frustraties van de bevolking is de beslissing van Jatsenjoek om de oproep van de president om af te treden naast zich neer te leggen. Jatsenjoek negeert al tijden de mening van de bevolking en vecht liever voor zijn eigenbelang.