Direct naar artikelinhoud

Ten oorlog met Marilyn

BEELDGEHEIMEN: 1954, MARILYN MONROE IN KOREA

Canvas, donderdag 6/9, 21u10

DOCU

Februari 1954. Filmster Marilyn Monroe en honkballegende Joe Di Maggio kijken elkaar diep in de ogen, geven het jawoord, vertrekken op huwelijksreis. Bestemming: Japan.

Amper aangekomen in het land van de rijzende zon onderbreekt Monroe de geplande activiteiten al, en trekt richting Korea. Daar, pal op de grens tussen Noord- en Zuid-Korea, beklimt de oogverblindende filmster het podium en brengt ze duizenden Amerikaanse militairen, in de nasleep van de Koreaoorlog in het bergachtige grensgebied gelegerd, het hoofd op hol.

In vier dagen tijd geeft Monroe tien concerten, gezien door 100.000 GI's. Vol heimwee, maar als getroffen door een indringende bliksemschicht. "Het hoogtepunt van mijn leven", aldus Monroe.

Deze Arte-documentaire onderzoekt of het sekssymbool van de jaren 50 en de populaire baseballspeler echt naar Japan gevlogen waren voor hun huwelijksreis, of dat er meer achter zat. DiMaggio is alvast duidelijk: "Vanaf dat moment is het fout beginnen te lopen tussen mij en Marilyn", vertelde hij later over hun afgebroken huwelijksreis.(LDW)