Direct naar artikelinhoud

Eerste opleiding 'bemiddeling in moslimgezinnen'

In februari gaat in ons land de allereerste opleiding rond familiale bemiddeling in moslimgezinnen van start. Het gaat om een initiatief van KARAMAH EU, een mensenrechtenorganisatie die wordt geleid door moslimvrouwen.

Samen met Naima Lafrarchi, onderwijsdeskundige aan het Brusselse Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen, werkte KARAMAH EU-voorzitster Kim Lecoyer een tiendaags programma uit voor een breed publiek. Imams of andere religieuze leiders zijn welkom om de opleiding te volgen, maar evenzeer psychologen en advocaten.

Statistieken over het aantal moslimgezinnen die bemiddeling nodig hebben of hadden, zijn er niet volgens Lecoyer. Wel weet ze dat veel moslimmannen en -vrouwen met vragen blijven zitten.

"Je ziet dat ze in eerste instantie vaak binnen hun geloofsgemeenschap te rade gaan. Daar wordt wel hulp geboden, maar wanneer raadgevingen door imams worden gegeven is die is vaak van louter theologische aard. Wat er in de praktijk kan en moet gebeuren, is soms minder goed geweten."

Voor alle duidelijkheid: het is niet de bedoeling dat de advocaat na de bemiddelingsopleiding een theoloog is, of andersom. Lecoyer: "Wat we willen is sensibiliseren, en inzichten en methodes aanreiken die de gesprekken vergemakkelijken."

Tijdens het programma wordt stilgestaan bij het Belgische rechtskader, en bij islamitische familie-idealen en gesprekstechnieken. De opleiding wordt in het Frans en Nederlands georganiseerd, en loopt van 17 februari tot 4 juni.