Direct naar artikelinhoud

'CD&V heeft PS snel na verkiezingen laten vallen'

Het was de CD&V die de PS buitenspel heeft gezet bij de regeringsvorming, niet andersom. Enkel daarom hebben de Franstalige socialisten ervoor gekozen om met cdH regionaal in zee te gaan. Dat zegt PS-voorzitter Elio Di Rupo.

In de nieuwe aflevering van de interviewreeks 'Het monster van de macht' in de Zeno-bijlage van deze krant komt de ex-premier uitgebreid terug op hoe de huidige centrumrechtse regering tot stand is gekomen. Dat de PS zelf een heruitgave van de uittredende federale tripartiteregering blokkeerde door te snel een Waalse en Brusselse regering te vormen met cdH alleen, klopt volgens hem niet.

"Het komt de Vlaamse regeringspartijen natuurlijk goed uit om dat zo voor te stellen, maar de waarheid is anders", legt Elio Di Rupo uit. "Paul Magnette onderhield toen de contacten met de andere partijen. Daags na de verkiezingen kreeg hij van bij CD&V het bericht dat een terugkeer van de tripartite op tafel lag. Maar op woensdag klonk het plots helemaal anders. 'Sorry, het moet met de N-VA voor ons.' Dat heeft Wouter Beke toen tegen Paul gezegd. Dat is later door Kris Peeters ook met zoveel woorden in een interview toegegeven: 'Zonder N-VA is geen optie.'"

Vanaf dat ogenblik wist Di Rupo dat het over en uit was voor de federale ambitie van de PS. "De Vlaamse partijen hebben ons meteen al die woensdag na de verkiezingen geïsoleerd. De rechtse partijen hebben hun zaakjes al die tijd netjes onder elkaar geregeld."

Nog volgens Di Rupo was het niet zozeer wens van de PS om snel een Brusselse en Waalse regering te vormen, wel die van coalitiepartner cdH. "We hebben na de verkiezingen gesproken met elkaar", zegt Di Rupo. "En we hadden afgesproken dat we samen zouden kijken wie onze derde partner zou worden in het Waalse Gewest. Het is de cdH die met aandrang gevraagd heeft om in Wallonië met twee door te gaan, en in Brussel met het FDF erbij. Mijn voorkeur was anders. Ik verkoos een klassieke tripartite op alle niveaus."

CD&V-voorzitter Wouter Beke wenste niet te reageren.