Direct naar artikelinhoud

Zeker zeven doden bij Syrisch protest

In Syrië zijn bij protesten tegen het regime van president Bashar al-Assad minstens zeven doden gevallen. Er vielen ook tientallen gewonden. Dat is vernomen van opposanten.

Ondanks de jongste dreigementen van Assad kwamen na het vrijdaggebed weer duizenden mensen op straat, om burgerlijke vrijheden en respect voor de mensenrechten te eisen. Er werd zowel betoogd in Douma, een buitenwijk van de hoofdstad Damascus, als in de steden Deraa, Banias en Lattakia.

In de staatsmedia luidde het dan weer dat in verschillende provincies de rust teruggekeerd was, en dat het normale leven zich herstelde. “Er waren geen confrontaties tussen veiligheidsdiensten en betogers”, berichtte het officiële persbureau Sanaa.

Een en ander staat haaks op de getuigenissen van opposanten dat de veiligheidsdiensten de botte bijl hanteren. Vooral in Douma zou het er hard aan zijn toegegaan. De politie schoot volgens getuigen met scherp op de betogers. Daarbij vielen minstens zes doden. Het dodental zou daar mogelijk kunnen oplopen tot tien. Er werden ook tientallen mensen gearresteerd.

Op YouTube werden al video’s gepost van het protest. Het officiële Syrische persagentschap Saa ontkende niettemin dat er gedemonstreerd werd. “Een aantal gelovigen verliet na het vrijdaggebed de moskeeën in de steden Deera en Lattakia, waarbij slogans werden geroepen om de martelaren te eren en een versnelling van de hervormingen te eisen”, klonk het. “Er vonden geen confrontaties plaats tussen gelovigen en veiligheidsdiensten.” Volgens de Arabische tv-zender Al Arabiya werd er op dat moment in Deera al traangas ingezet. Assad omschreef de betogers woensdag als “buitenlandse samenzweerders”. (DPA)