Direct naar artikelinhoud

Offshoreconstructie moet in 2014 op belastingaangifte staan

De federale regering gaat de strijd tegen de fiscale paradijzen opvoeren. Vanaf volgend jaar moet iedereen in zijn belastingaangifte verplicht vermelden of hij geld in buitenlandse juridische constructies heeft ondergebracht.

Het Offshore Leaks-dossier zal dan toch concrete gevolgen in België hebben. Op een bijeenkomst van het kernkabinet keurden de vicepremiers van de regering-Di Rupo een voorstel van staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) goed. Wie een participatie heeft in buitenlandse juridische constructies zal dat vanaf volgend jaar in zijn belastingaangifte moeten opnemen.

Fiscale aangifte

Naast de vakjes over bankrekeningen en levensverzekeringen in het buitenland zullen nieuwe rubrieken worden opgenomen. Het gaat onder meer over de vraag: 'Bent u begunstigde en/of oprichter van een juridische constructie waarin vermogen is ondergebracht?' In de toelichting bij de fiscale aangifte zal bijkomende info worden opgenomen.

Het gaat onder meer om een lijst opgesteld door de Europese Commissie met namen van verschillende soorten vennootschappen en andere constructies in 36 landen. De lijst bevat erg precieze vormen van offshoreconstructies in fiscale paradijzen. Dat gaat van 'trusts' en 'internationale stichtingen' in de Bahama's over 'vrijgestelde ondernemingen' in Djibouti en 'deelgenootschappen' in Frans-Polynesië tot 'stichtingen' in Panama.

De lijst is door de regering goedgekeurd. Maar nieuwe vormen van fiscale offshoreconstructies kunnen worden toegevoegd. Dat moet via nieuwe Koninklijke Besluiten gebeuren.

Net als bij de verplichting om buitenlandse bankrekeningen op te geven, heeft de regering geen echte hefboom in handen waarmee ze fiscale offshoreconstructies kan ontdekken. "Het verhaal zit toch iets anders", nuanceert Crombez. "Het risico voor gebruikers van offshoreconstructies is enorm groot geworden. Door de transparantie en gevensuitwisseling tussen landen, lopen ze het risico om sneller ontdekt te worden. Het bankgeheim is aan het verdwijnen", klinkt het.

Celstraf en boetes

De nieuwe maatregel heeft nog een ander gevolg. Wie moedwillig belangen in dergelijke constructie verborgen houdt voor de fiscus, maakt zich schuldig aan het invullen van een aangifte met bedrieglijk opzet of met het oogmerk om te schaden. In dat geval riskeert de belastingplichtige een gevangenisstraf van acht dagen tot twee jaar en/of een geldboete van 250 tot 3.000.000 euro.

Tegen oktober moet voorts een wetsontwerp klaar zijn met strengere sancties voor tussenpersonen die meewerken aan fraudeconstructies. "We kunnen niet precies berekenen hoeveel deze maatregel zal opleveren voor de staatskas, maar het wordt zeker een stuk moeilijker voor mensen die proberen belastingen te ontwijken via juridische constructies."

Volgens Michel Maus, hoogleraar en fiscaal advocaat, is deze maatregel logisch. "De internationale druk gaat in de richting naar meer transparantie over juridische constructies: dit is gewoon een volgende stap na de verplichte vermelding van bankrekeningen en levensverzekeringen in het buitenland."