Direct naar artikelinhoud

De Ceulaer en Martens Rode Duivel

Bondscoach Georges Leekens gaf gistermiddag de 25 namen vrij voor de expeditie naar Griekenland van volgende week. Daarbij geen Jelle Vossen maar wel Benji De Ceulaer (l.) en Maarten Martens. Leekens neemt ook Romelu Lukaku mee, 'vooral om te praten met die jongen.'

Het was alweer een tijdje geleden dat we de bondscoach zagen; van half november vorig jaar, "toen we in en tegen Frankrijk met een stevige organisatie en een goede mentaliteit een resultaat (0-0) neerzetten."

In het Stade de France speelde vooral Jelle Vossen een ondermaatse partij. Omdat Vossen in de maanden daarna ook al uit de gratie viel van Racing Genkcoach Mario Been - met wie Leekens een uitstekend persoonlijk contact heeft -, houdt de bondscoach de topschutter nu thuis. Zeer tegen zijn gewoonte in wilde Leekens niet al te diep ingaan op de verwijdering van Vossen: "Voortaan moeten Rode Duivels bij voorkeur regelmatig spelen bij hun club om aanspraak te maken op een selectie."

'Waarom roept Leekens dan wél Lukaku op', zult u zich afvragen. Omdat Lukaku nog steeds de eerste optie is om in september als diepe spits aan de WK-kwalificatie te beginnen. De bondscoach wil er alles aan doen om het vertrouwen van zijn 'kleine grote jongen' niet nóg meer deuken te geven. "Ik wil drie dagen uitvoerig praten met Romelu", gaf Leekens aan.

Nóg een reden om Vossen of pakweg Ogunjimi niet te selecteren, is de vorm waarin Benjamin De Ceulaer steekt. Ach, eind februari, voor een vriendenmatch tegen Griekenland, kun je de kwieke Lokerenspits wel een eerste cap gunnen. En je weet maar nooit: "De manier van voetballen van De Ceulaer staat me aan", vertelde Leekens. "Hij straalt iets uit. En vooral: hij geeft me diepgang. Benji kan diep in de spits spelen." En van die laatste soort lopen we, zoals geweten, niet dik.

AZ-draaischijf Maarten Martens is die andere 'nieuwkomer'. Martens speelde zijn laatste interland bijna twee jaar geleden, in maart 2010 tegen Kroatië. Leekens: "Maarten is elegant, een mooie atleet die mij imponeert door zijn werk zonder bal en door zijn intelligentie. Hij verdient deze selectie."

Voorts weinig groot nieuws. Van Buyten is geblesseerd, Gillet mag zélf kiezen of hij meegaat naar Kreta danwel bij zijn hoogzwangere vriendin blijft, en Witsel zit straks zeker op het vliegtuig ondanks het aandringen van Benfica om hem vrij te geven voor de topper Benfica-Porto 48 uur na de interland. "Wie zet nu zo'n topper twee dagen na een FIFA-datum", vroeg Leekens zich af. "Ik ben akkoord om Witsel niet 90 minuten te laten spelen, en hij mag van mij direct vanuit Griekenland naar Portugal vliegen."

Over de keuze voor de doelmannen was de bondscoach duidelijk en toch weer niet. Enerzijds: "In augustus hak ik de knoop door wie één maand later als titularis aan de campagne begint." Anderzijds: "Ik heb drie goeie keepers."

Leekens is er nog niet uit: "Of Courtois na de zomer bij Atlético mag blijven dan wel terug moet naar Chelsea en wie weet daar minder aan spelen toekomt, zal een belangrijke factor zijn in mijn keuze." Hoe dan ook beloofde Leekens om maandag al aan te kondigen wie op Kreta het doel verdedigt.