Direct naar artikelinhoud

Volgt Belgische ontwerper Raf Simons de gevallen Galliano op?

De Belgische modeontwerper Raf Simons (44) verlaat maandag het modehuis Jil Sander. Zijn vertrek zorgt ervoor dat zijn naam nu wel bijzonder luid klinkt als antwoord op de vraag: 'Wie volgt John Galliano op bij Dior?' Al wordt ook een transfer naar Yves Saint Laurent genoemd.

Haast een jaar geleden liet een dronken John Galliano zich ontvallen dat hij van Hitler hield. Bij modehuis Dior waren ze daar niet erg mee opgezet en Galliano kreeg zijn ontslag. Designer-ad-interim Bill Gaytten moest sindsdien de honneurs van ontwerper waarnemen en zijn de stoel warm houden voor een meerdere modegod - die maar niet gevonden werd.

Maandenlang werd er gespeculeerd.

Zou Riccardo Tisci zijn job bij Givenchy laten staan? Of Nicolas Ghesquière van Balenciaga? Alber Elbaz van Lanvin? Alexander Wang? Alleen Marc Jacobs leek de eindmeet van de onderhandelingen met de LVMH-groep, waartoe Dior behoort, te zullen halen. Helaas, de deal ging niet door. Het laatste gerucht dat de wereld in werd gestuurd, was half december, toen geopperd werd dat landgenoot Raf Simons naar Dior zou gaan en Jil Sander zou verlaten.

De woordvoerders van de betrokken partijen hielden de lippen stijf opeen tot gisterenmiddag in Milaan de bom barstte. De modeweken zijn twee weken geleden begonnen in New York, daarna volgden een paar dagen in Londen, en nu zit de hele défilékaravaan in Milaan. Precies op dit moment hielden het modehuis Jil Sander en Raf Simons een gezamenlijke officiële mededeling voor de pers, dat Raf Simons' laatste show voor Jil Sander op zaterdag zou plaatsvinden en dat Simons op maandag de firma zou verlaten.

Perfectionist

Bovendien stuurde het Duitse magazine Gala het bericht de wereld in dat Jil Sander, de koningin van de minimalistische elegantie, afkomstig uit Neerpelt, opnieuw naar haar gelijknamige modehuis zou gaan. Ofschoon ze in het verleden al tweemaal met slaande deuren het bedrijf verliet. Ter verduidelijking: in 1999 kocht de baas van de Prada-groep Patrizio Bertelli een meerderheidsaandeel van 75 procent in het bedrijf Jil Sander AG. Zes maanden later stapte Jil zelf op, omdat ze gedwongen werd tot besparingen, onder andere tot het gebruik van goedkopere stoffen. Dat zag de perfectionist Jil Sander niet zitten.

Maar in mei 2003 keerde ze toch terug en blies ze het merk op spectaculaire wijze nieuw leven in. Een dik jaar later zat het er opnieuw bovenhands op tussen Bertelli en Sander. Deze keer sloeg ze de deur definitief achter zich dicht. Op 1 juli 2005 nam Raf Simons het van haar over. Met succes. Onder Simons, die nooit tevoren een vrouwenlijn had getekend, groeide 'Jil Sander' uit tot een erg gewild label. Niet alleen aanhangers van het eerste uur waren tevreden, ook de nieuwe generatie fashionista's en mode-insiders waren dol op wat Simons deed.

Met Simons aan het roer veranderde het huis alweer van eigenaar. In 2006 werd Jil Sander AG verkocht aan de investeringsgroep Change Capital Partners (opgericht door de Belg Luc Vandevelde), en twee jaar later werd het bedrijf opnieuw doorverkocht aan het Japanse Onward Holdings, voor het dubbele van de prijs. Zou het mogelijk zijn dat mevrouw Jil Sander (voluit Heidemarie Jiline Sander, nu 68) terugkeert naar haar eigen modemerk? In principe is er niets dat haar tegenhoudt.

Geen Bertelli, geen saneringsplannen. Bovendien lijkt ze haar ontwerpersactiviteiten voor het Japanse merk Uniqlo te hebben stopgezet. Waar de geruchten van een terugkeer vandaan komen, is hoogst onduidelijk. Voor hetzelfde geld vertrekt Sander gewoon op wereldreis.

En wat gebeurt er verder met Raf Simons? Als de geruchten over onderhandelingen in december jongstleden niet loos bleken, dan zal hij wellicht toch naar Dior gaan. Andere bronnen opperen dat hij daarentegen de stap zou zetten naar Yves Saint Laurent. Het contract van Stefano Pilato, de ontwerper aldaar, is namelijk eind maart afgelopen. Ook Suzy Menkes, vooraanstaande modejournaliste bij de Herald Tribune, twitterde eerder al dat Simons Stefano Pilati zou opvolgen.

Wordt het Dior of Yves Saint Laurent voor Raf Simons? Voorlopig blijft het koffiedik kijken. De hele modescene zit in Milaan dezer dagen op hete kolen, maar Raf zelf lijkt het niet aan zijn hart te laten komen. Hij werd vorige week nog gespot in New York, met een hele grote glimlach op zijn gezicht. Wat zijn plannen ook zijn: hij ziet het duidelijk heel erg zitten.