Direct naar artikelinhoud

'Oostende kan problematiek van illegalen niet alleen aan, overheid moet bijspringen'

'Slechts één stap naar een oplossing', noemt John Crombez (sp.a) het strijdplan van Oostende om elke dag twintig illegalen op te sluiten en zo de massale toestroom aan transit-illegalen te doen stoppen (DM 7/9).

In Oostende zijn gauwdiefstallen in een jaar tijd gestegen met 15 procent, diefstallen uit auto's zelfs met 23 procent. "Er is een duidelijk verband tussen de stijging van die criminele feiten en de problematiek van de transitillegalen", bevestigt John Crombez, fractieleider van sp.a in het parlement, de uitlatingen van de Oostendse korpschef gisteren in deze krant. Crombez: "Leg dat maar eens uit aan de bevolking: 'we hebben de dief gevonden, maar kunnen hem niets maken'. Omdat het een transitillegaal is. Was het een Oostendenaar geweest: dan werd hij wel gestraft." John Crombez zucht. "In Oostende is dat helaas de werkelijkheid. Daarom dat Oostende nu zelf 20 extra celplaatsen creëerde, zodat we die transitillegalen kunnen oppakken én even vasthouden. En eigenlijk is dat de taak van Oostende niet: celplaats creëren voor illegalen. Maar het probleem zit hem in dat een aantal mensen hier herhaaldelijk feiten plegen en we vastlopen bij gesloten centra die die mensen niet willen of het parket dat ze niet kan of wil vervolgen."

Opsluiten

Concreet zal de politie in Oostende dus tot twintig illegalen per dag opsluiten in het kader van de openbare orde. De Liga voor Mensenrechten noemt dat onmenselijk. Ook het Centrum Algemeen Welzijnswerk (ACW) spreekt schande. Crombez: "Dat is juist het punt: als je geen gevolg geeft aan diegenen die het verprutsen, dán wordt de hele groep gestigmatiseerd. Dan zijn alle transit-migranten opeens dieven."

"Het is ook maar een stap in de zoektocht naar een oplossing. De massale arrestaties moeten ontradend werken. Het effect daarvan zal afhangen van wat de rest doet." Met de rest doelt Crombez op de federale instanties.

Want volgens Crombez is de problematiek in Oostende dermate ernstig omdat "er niets deftigs kan gebeuren op federaal niveau". "Asiel en migratie zit vandaag versnipperd over de portefeuilles van onder andere Annemie Turtelboom (Open Vld), Melchior Wathelet (cdH) en Philippe Courard (PS). Maar afgaande op de cijfers faalt dat beleid. Als je dat natuurlijk een beleid kunt noemen: de mensen gewoon op straat laten ronddolen." Crombez houdt een pleidooi voor één minister met sterke bevoegdheden. "Zodat we de klok kunnen terugdraaien. Tot 2007 waren we goed bezig - en ik zeg dat niet omdat we dan in de oppositie zijn gegaan. Er was toen gewoon een mindere instroom en de verwerking van de dossiers ging veel sneller."

"We vragen niets anders dan dat er een federale reactie komt op het soort toestanden als in Oostende. Maar dat hebben wij niet in de hand. Deze problematiek kun je evengoed de 177ste reden noemen waarom er dringend een regering nodig is", besluit Crombez.