Direct naar artikelinhoud

Boze Franse ouders gijzelen schooldirectie

Een vijftiental boze ouders heeft de directie van een Franse katholieke school van dinsdagnacht tot woensdagochtend gegijzeld. De ouders eisen het vertrek van een stagiair-leraar die volgens hen te streng is. 'Onze kinderen worden al sinds september gegijzeld.'

De katholieke privéschool Onze-Lieve-Vrouw van Caderot in Berre-l'Etang, in de Bouches-du-Rhône, is de voorbije dagen opgeschrikt door een gijzeling. Boze ouders namen het heft in handen toen er maar geen antwoord kwam op hun vraag om een stagiair-leraar te ontslaan. Als drukkingsmiddel hielden ze de directeur, twee leraren en twee administratieve medewerkers van dinsdagnacht tot woensdagochtend vast.

De ouders vinden dat de jonge kracht te streng is. "Onze kinderen komen huilend uit de klas. Ze zijn getraumatiseerd en ze lopen een leerachterstand op", klinkt het. De inspectie kwam eerder al eens langs, maar een beslissing bleef uit. Het is om die reden dat de ouders niet wilden wijken zolang er geen schriftelijke overeenkomst op tafel lag. Tot woensdag bleef de poort van de school dicht. 'School bezet', zo maakte een spandoek aan de ingang duidelijk.

Dinsdagavond had het rectoraat al zijn woord gegeven dat de leraar in kwestie vanaf woensdag vervangen zou worden. "Wij houden misschien deze leerkrachten gegijzeld, maar onze kinderen worden al sinds september gegijzeld", verkondigde Christophe Planes, de woordvoerder van de ouders, waarna hij nogmaals duidelijk maakte dat enkel "een definitief schrijven" een einde kon maken aan de gijzeling.

Woensdag plooide het bisdom en liet via een communiqué weten dat de jonge leerkracht in de namiddag vervangen zou worden. "We zijn geschokt door de omvang die deze zaak heeft aangenomen", zei Jean-Marc Vincent, diocesane directeur van het katholiek onderwijs. "Dat ze de faculteit bezetten kan ik begrijpen, maar dat ze mensen gijzelen is totaal onaanvaardbaar." Vincent liet verder weten stappen te zullen ondernemen tegen deze "disproportionele actie". (SV)