Direct naar artikelinhoud

Naar voetbal gaan moet niet duur zijn

Supporters van AA Gent die het niet zo breed hebben, zullen vanaf volgend jaar voor een habbekrats naar hun favoriete ploeg kunnen kijken. In navolging van KV Kortrijk geven de Buffalo's liefst 80 procent korting op hun tickets.

Een voetbalmatch bijwonen blijft, toch in vergelijking met concerten en andere live evenementen, behoorlijk betaalbaar. Toch zijn tickets van 20 euro en meer per match, en al zeker abonnementen, een flinke hap uit het budget van wie al krap bij kas zit. Om "iets terug te kunnen doen aan de gemeenschap", zal AA Gent daarom vanaf het seizoen 2017-2018 een korting van 80 procent geven op tickets voor de thuismatchen tijdens de reguliere competitie (niet tijdens de play-offs of Europese matchen). "Veel meer kunnen we nog niet vertellen, het project staat echt nog in de kinderschoenen", zegt communicatiedirecteur Patrick Lips. "Vraag is onder meer hoeveel tickets we zo zullen kunnen vrijhouden, aangezien we 70 procent van de tijd uitverkocht zijn. Maar we willen ons wel engageren, dat is zeker."

AA Gent maakt daarvoor gebruik van de Uitpas, een initiatief van de Vlaamse overheid. Het systeem is toegankelijk voor iedereen, maar biedt in het bijzonder voor kansarmen grote voordelen: in ruil voor een pas van 1 euro kan wie recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming of in schuldbemiddeling zit een ticket kopen voor cultuur- en sportevenementen aan 20 procent van de originele kostprijs.

Gent is de eerste topclub die gebruik maakt van het systeem, maar KV Kortrijk plaveide alvast de weg. Tijdens de laatste match van vorig seizoen introduceerde KVK de Uitpas, voor komend seizoen verkocht de club alvast 130 abonnementen aan het voordelige tarief van 23 euro, play-offwedstrijden inbegrepen. Een match van KVK tegen pakweg Club Brugge kost 1,60 euro. Het is een aanbod waar de Kortrijkzanen bijzonder trots op zijn. "De Uitpas is dan wel nieuw, wij hanteerden al drie seizoenen een sociaal tarief", zegt communitymanager Leslie Ramboer. "We zien de populariteit ook steeds stijgen. Het eerste seizoen verkochten we 25 zulke abonnementen, het tweede 50. Vorig jaar waren het er 89 en nu dus al 130. Op die manier kunnen mensen naar het voetbal komen die het zich anders niet zouden kunnen veroorloven."

Maatschappelijke integratie

De Uitpassen mogen dan nog geen algemeen goed zijn, Gent en Kortrijk zijn niet de enige sociaal voelende clubs. Bekend is het voorbeeld van KRC Genk dat drastisch in haar abonnementsprijzen kapte na de sluiting van Ford Genk. Onder meer Club Brugge en Waasland-Beveren hanteren ook al jaren systemen om minderbedeelden naar het stadion te trekken. De Oost-Vlamingen maken daarvoor gebruik van een lokale variant op de Uitpas, de West-Vlamingen sloten aparte partnerschappen met sociale organisaties en het OCMW. De eersten kunnen een verminderd tarief aanvragen, het OCMW krijgt jaarlijks enkele duizenden tickets gratis.

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) en zijn collega van Cultuur en Jeugd Sven Gatz (Open Vld) zijn erg te spreken over het engagement van AA Gent en KV Kortrijk. "De zichtbaarheidsgraad stijgt zo enorm", zegt Gatz. Maar het mag natuurlijk altijd meer zijn. "Sportclubs, maar ook culturele instellingen en jongerenorganisaties, kunnen zich pas engageren wanneer hun gemeente mee in het Uitpas-verhaal stapt. Onze oproep gaat dus in eerste instantie naar de gemeenten", zegt Gatz. Muyters is het daar volmondig mee eens. "We zouden heel graag hebben dat er massaal gebruik gemaakt van de Uitpassen. Niet alleen om naar sport te gaan kijken, maar ook om zelf deel te nemen", zegt zijn woordvoerder. "Dat blijft de beste weg naar maatschappelijke integratie en het is ook nog eens positief voor het zelfbeeld."