Direct naar artikelinhoud

Amnesty: 'Turkije mishandelt en foltert arrestanten'

Amnesty International zegt over 'geloofwaardige aanwijzingen' te beschikken dat gearresteerde verdachten in Turkije worden mishandeld en zelfs gefolterd. De regering moet onmiddellijk met deze 'afschuwelijke praktijken' stoppen, vraagt de ngo.

Amnesty riep Ankara zondag op, onafhankelijke waarnemers toegang tot alle detentiecentra te geven waar meer dan 13.000 'verdachten' worden vastgehouden. Ondertussen hebben de Turkse autoriteiten een belangrijke medewerker gearresteerd van de prediker Fethullah Gülen, de tegenstander van president Erdogan die er door Turkije van wordt verdacht achter de mislukte staatsgreep van 15 juli te zitten.

De veiligheidskrachten hebben Hails Hanci gearresteerd in de provincie Trabzon, in het noorden van het land. Eerder raakte ook al bekend dat de neef van Gülen werd gearresteerd in het kader van de couppoging door een deel van het leger. Turkije heeft daarnaast gevraagd aan de Verenigde Staten om Gülen zelf uit te leveren. De prediker zegt zelf niets met de mislukte staatsgreep te maken te hebben.

Gedwongen verklaring

In Turkije werden in de nasleep van de couppoging al 13.000 verdachten in voorhechtenis geplaatst, onder wie 1.329 politieagenten, 8.831 militairen, 2.100 rechters en aanklagers en 689 burgers, liet premier Binali Yildirim weten. Meer dan 5.800 mensen werden al opgesloten in de gevangenis, onder wie 3.718 soldaten en 123 generaals. Door het uitroepen van de noodtoestand mogen verdachten dertig dagen worden vastgehouden zonder officiële aanklacht.

De eerste minister verklaarde bovendien dat de presidentiële garde ontbonden zal worden, omdat er momenteel en in de toekomt geen noodzaak meer is voor de eenheid. Minstens 283 van de 2.500 soldaten tellende militaire garde werden opgepakt omdat ze tijdens de staatsgreep mee de kantoren van staatstelevisiezender TRT waren binnengedrongen en een nieuwsanker gedwongen hadden om een verklaring voor te lezen.

Erasmus opgeschort

Ondertussen hebben de Vlaamse universiteiten allemaal beslist om de Erasmus-uitwisselingen naar Turkije voor de komende maanden te schrappen. Ze noemen het "echt niet het moment" om naar Turkije af te reizen. Eerder al - na de aanslag op de luchthaven van Istanbul begin juli - besliste de Universiteit Gent al om de negentien studenten die naar Turkije zouden afreizen thuis te houden.

De VUB houdt nog een slag om de arm: de tien studenten die zouden gaan, mogen ten vroegste in het tweede semester gaan.