Direct naar artikelinhoud

Deel moslims wel blij met akkoord verdoofd slachten

De Moslimexecutieve ziet het akkoord over verdoofd slachten, dat Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) eergisteren presenteerde, niet zitten. 'Maar zij spreken niet voor alle moslims', luidt het nadrukkelijk binnen de gemeenschap.

Tijdens het overleg met Piet Vanthemsche, door de Vlaamse regering aangesteld tot bemiddelaar, was de Moslimexecutieve nochtans inschikkelijk geweest. Voorzitter Salah Echallaoui schreef zelfs in een brief aan Vanthemsche dat de slachtmethodes veranderd zijn en dat de islamitische geloofspraktijk evolueert en zich aanpast aan de tijd, de plaats en de context waarin ze is ingebed.

Toch kwam er eergisteren, enkele uren nadat Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) triomfantelijk een politiek akkoord had gepresenteerd, een veel afwijzender bericht van de executieve. Ja, ze staan nog steeds open voor dialoog. Maar bovenal maakten ze komaf met "de geruchten dat ze zouden instemmen met de voorgestelde manier van verdoven".

Hoe het komt dat de organisatie zo snel zoveel strikter geworden is in de leer? De executieve was vandaag niet bereikbaar voor verdere commentaar. Volgens de Antwerpse imam Nordine Taouil, zelf tien jaar lang lid van de executieve, staat voorzitter Echallaoui onder grote druk van de raad der theologen. "Hij heeft onlangs een interview gegeven waarvoor hij heel hard is aangepakt door de Raad. Dus nu heeft hij zich wellicht voorzichtiger opgesteld, omdat hij anders alle credibiliteit verliest."

Compromis kon wel

Vanthemsche gelooft dat de executieve zich op snelheid gepakt voelt door het snelle politieke akkoord. "Ik betreur hun reactie heel erg. Maar dit doet geen afbreuk aan de waarde van het akkoord. Het was nooit mijn opdracht om een compromis te vinden met de geloofsgemeenschappen. Ik moest gevoeligheden aftasten, evoluties in verdoofd slachten in kaart brengen en die twee in eer en geweten met elkaar verzoenen. Dat heb ik gedaan, zonder te raken aan de essentie van halal en koosjer vlees."

Nochtans, een compromis behoorde wel degelijk tot de mogelijkheden, klinkt het binnen de moslimgemeenschap. Het ondernemersplatform Muslinked, dat zich spontaan meldde bij Vanthemsche om mee te werken aan het rapport, is bijvoorbeeld wel positief. "Wij zijn aangenaam verrast", zegt voorzitter Illias Marraha. "We betreuren alleen dat er al een politiek akkoord afgesloten is, voordat men op 'fact finding mission' geweest is in het buitenland. Dat staat nog gepland. Hadden ze dat nu niet eerst kunnen doen?"

Als de politiek iets genuanceerder zou communiceren, dan zouden ze heel veel moslims veel sneller mee hebben, daarvan is Marraha overtuigd. Om dezelfde reden is hij teleurgesteld in de Moslimexecutieve. "Van een belangenorganisatie zou je toch wel een constructievere houding mogen verwachten? Ik voel mij helemaal niet vertegenwoordigd door de Moslimexecutieve. Net zoals de meeste kinderen van de derde generatie. Het is alsof alle Vlamingen vertegenwoordigd zouden worden door slechts één politieke partij. Dat klopt niet."

Taouil gaat nog een stap verder. "Voor mij heeft de Moslimexecutieve een gigantische kans gemist. Vooraanstaande internationale moslimgeleerden hebben ondertussen al lang aangetoond dat de voorgestelde manier van slachten halal is. De executieve had dat kunnen uitdragen voor wie hier nog denkt dat de traditionele manier de enige juiste is. Maar de Belgische Raad van Theologen overtuigen, dat is blijkbaar nog een ander verhaal", zucht hij.

Wat de Moslimexecutieve er ook van zegt, voor Taouil is er nu al geen twijfel meer. "Als de Vlaamse regering dit beslist, dan zullen wij dat respecteren en uitvoeren." De kans dat er vanaf 2019 weer meer in het geheim thuis geslacht zal worden, zonder enige vorm van controle, is volgens hem miniem. Mogelijk zal er wel meer vlees geïmporteerd worden vanuit landen waar de traditionele slachtmethodes nog gehanteerd worden. "Er zal altijd een groepje zijn dat je niet overtuigd krijgt."