Direct naar artikelinhoud

Nieuwe roman van Márquez over liefde en dood

De Colombiaanse auteur en Nobelprijswinaar Gabriel García Márquez (°1927) heeft zopas de laatste hand gelegd aan een nieuwe, korte roman: Memoria de mis putas tristes. Dit jaar nog zal de Nederlandse vertaling met als titel Herinneringen aan mijn droeve hoeren verschijnen bij uitgeverij Meulenhoff.

Tien jaar geleden publiceerde Márquez voor het laatst fictie met de roman Over de liefde en andere duivels (1994). Daarna werkte hij aan zijn memoires, waarvan Leven om het te vertellen (2003) het eerste deel was. Op 22 mei jongstleden liet de auteur aan een Mexicaanse krant weten dat er een vervolg van zijn memiores op komst was, maar dat hij eerst een roman zou uitbrengen.

Blijkbaar heeft Márquez na een periode van ziekte - hij werd in 2002 voor kanker behandeld - het werk aan het tweede deel van zijn memoires opzijgelegd omdat hij de behoefte voelde om tussendoor fictie te schrijven. Herinneringen aan mijn droeve hoeren, een korte roman of eerder een forse novelle van 107 pagina's, is er het gevolg van.

Het boek gaat over een man die voor zijn negentigste verjaardag een ongebruikelijk cadeau krijgt van een bevriende bordeelhoudster: hij krijgt een jong meisje ten geschenke dat nog maagd is in afwachting van een bestaan in de prostitutie. Tussen de oude man en het jonge meisje groeit een ongewone en kwetsbare relatie. Márquez vervlecht hun twee levensgeschiedenissen in een roman waarin de liefde en de naderende dood centraal staan.

De gerenommeerde Márquez-vertaalster Mariolein Sabarte Belacortu staat in voor de Nederlandse editie, die gepland is voor november 2004.

(ER)