Direct naar artikelinhoud

Interbrew grijpt naast Sloveense overname

Het ziet ernaar uit dat de Belgische brouwer Interbrew naast de overname grijpt van de Sloveense brouwerij Pivovarna Union, waar het momenteel al voor 41 procent in participeert. De Sloveense overheid zou de voorkeur geven aan Pivovarna Lasko, de grootste brouwer van het land, die ook al 48 procent van de aandelen Union in handen heeft. Op die manier krijgt de Sloveense marktleider de nummer twee in handen, wat door Interbrew als een monopoliepositie wordt gezien. Het is nog niet duidelijk of Interbrew klacht zal neerleggen wegens monopolievorming als Lasko effectief de hand kan leggen op Union. Aan de overname door Lasko zou volgens insiders wel de voorwaarde gekoppeld worden dat één biermerk, een merk fruitsap en een watermerk van Union moeten worden afgestoten. De grootste Sloveense brouwer heeft voor vandaag alvast een persconferentie aangekondigd.

"We hebben onze beslissing naar alle betrokken ondernemingen gestuurd", zei Andrej Plahutnik, directeur van de Sloveense mededingingsautoriteit. Concrete toelichting bij het oordeel gaf de man niet.

De inzet van de strijd tussen Interbrew en Lasko reikt verder dan de Sloveense markt. Pivovarna Union is vooral interessant als uitvalsbasis voor de markt van het voormalige Joegoslavië en zelfs om Italië te bewerken. Dat is de vijfde biermarkt van Europa. Slovenië telt twee miljoen inwoners en is de enige staat van het voormalige Joegoslavië die volgend jaar zal worden opgenomen in de Europese Unie, samen met negen andere nieuwkomers.

Bij Interbrew viel gisteren nog geen reactie te noteren omdat men verkoos te wachten op het verdict van de Sloveense overheid.

(Bloomberg)