Direct naar artikelinhoud

Irakezen dreigen volledige provincie aan Islamitische Staat te verliezen

Terwijl de VS bombardementen tegen Islamitische Staat bij de Syrische plaats Kobani opvoeren, in een poging de stad te redden, rukt IS ook in het zuiden van Irak op. IS-strijders zijn op weg naar een van de laatste plaatsen in de West-Iraakse provincie Anbar die de regering nog controleert.

De Amerikaanse president Barack Obama bespreekt binnenkort manieren om IS te bestrijden in een videoconferentie met de leiders van Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, en Italië. Dinsdag sprak hij ook al met 22 vertegenwoordigers van de internationale coalitie die IS bestrijdt. Het nieuwe overleg komt na felle kritiek op de Amerikaanse strategie jegens IS. "Zij zijn aan het winnen, en wij niet", zei VS-senator John McCain deze week over IS.

Afgelopen weekend ontvluchtten in Anbar 180.000 mensen het gebied rond de provinciestad Heet, op de hielen van Iraakse soldaten die eveneens de benen namen voor aanstormende IS-militanten - ondanks luchtsteun van Amerikaanse Apachehelikopters. Nu rukt IS ook op naar Amariyah al-Fallujah, een kleine plaats aan de Eufraat die de poort naar zuidelijk Irak vormt.

Hetzelfde scenario voltrok zich eerder in Mosoel en omgeving: IS-militanten naderen, en Iraakse militairen blazen de aftocht. De veldtocht van IS in Noord-Irak kwam destijds tot stilstand na ingrijpen van Koerdische strijders, gesteund door Amerikaanse vliegtuigen. Maar inmiddels zijn ruim twee maanden verstreken, en blijkt IS in Noord-Irak grotendeels stand te houden. Elders breidt de terreurgroep haar gebied nog altijd gestaag uit.

Het probleem is gebrek aan effectieve grondtroepen om de luchtcampagne van de VS en hun coalitiepartners te ondersteunen. De peshmerga in Noord-Irak vechten hard en krijgen beperkt wapens van buiten aangeleverd. Maar zij zijn weinig geïnteresseerd in de bevrijding van Arabische steden buiten het Koerdische grondgebied, zoals Mosoel. En feit is dat de peshmerga totaal niet toegerust zijn voor zo'n operatie.

Nakende val Kobani

Zoals het er nu uitziet, zijn alle grote bevolkingscentra in de provincie weldra in handen van IS.

Zowel de nakende val van Kobani als IS' nieuwste veldtocht in Anbar roepen grote vragen op over de Amerikaanse strategie. "Er is geen enkele manier waarop de Iraakse regering grond kan heroveren zonder effectieve grondtroepen", zegt Marina Ottaway, analist bij het Amerikaanse Wilson Center. "En de vraag blijft wie die grondoorlog gaat vechten."