Direct naar artikelinhoud

Arco: Geens gaat voor de helft

Het is een haircut om u tegen te zeggen. In een voorstel van CD&V zouden de gedupeerde Arco-coöperanten slechts 30 tot maximum 50 procent van hun verloren spaargeld terugzien. Een definitief akkoord is er nog niet.

De kans dat er in het regeerakkoord toch een oplossing komt voor de Arco-coöperanten, is een stukje groter geworden. "Alle belangrijke punten voor de vier partijen rond de tafel moeten bediscussieerd kunnen worden", gaf coformateur Charles Michel (MR) gisteren aan voor de start van de onderhandelingen. Als een ware premier-in-wording benadrukte Michel dat het belangrijk is dat elke partij zich comfortabel kan voelen. Lees: CD&V moet een oplossing gegund worden voor Arco.

Onderhandelaar en uittredend minister van Financiën Koen Geens (CD&V) legde een voorstel op tafel dat de bijna 800.000 gedupeerde coöperanten tegemoet zou komen. Zij belegden jarenlang nietsvermoedend massaal in producten van Arco, de financiële poot van het de christelijke arbeidersbeweging ACW, nu beweging.net. Maar samen met Dexia Bank, waar Arco zowat al zijn geld in belegd had, ging ook de coöperatieve holding ten onder en verloren de coöperanten hun centen.

Steentje bijdragen

Geens stelt voor dat zowel de staat als Belfius (de erfgenaam van Dexia Bank) en beweging.net hun steentje bijdragen. Als Arco vereffend wordt, krijgen zij immers een deel uitbetaald. In totaal zou het om om en bij de 300 miljoen euro gaan. Die zou dan in de pot gaan voor de Arco-coöperanten. Daarbovenop zou een bijkomende inspanning van de staat en/of Belfius komen. Met die bijdrage komt de teller uit op een bedrag tussen de 450 en 750 miljoen euro.

De 800.000 coöperanten hebben aan de teloorgang van Dexia echter ruim 1,2 miljard euro verloren. Volgens dit plan zouden ze dus nooit volledig uitbetaald kunnen worden. Een vergoeding van 30 tot 50 procent van hun spaarcenten is het maximaal haalbare. Met andere woorden: de Arco-coöperanten verliezen 50 tot 70 procent van het geld dat ze veilig belegd dachten te hebben.

Mantra

Volgens CD&V komt het voorstel tegemoet aan alle voorwaarden: de coöperanten worden vergoed, zoals alle partijen zich voorgenomen hadden voor de verkiezingen, en het ACW betaalt mee. Dat is de absolute voorwaarde voor N-VA, dat als een mantra blijft herhalen dat "de eerste verantwoordelijken op hun verantwoordelijkheid aangesproken moeten worden".

Het risico dat Europa ook deze piste zou afkeuren als een soort van staatssteun, is volgens CD&V onbestaand. Het gaat om steun aan individuen en niet aan vennootschappen, dat eerste zou wel toegestaan zijn.

Voorlopig is de regeling nog niet in detail besproken aan tafel. Voor N-VA is de bijdrage van het ACW nog steeds te minimaal en zal er nog een hartig woordje gediscussieerd moeten worden. Ook andere mogelijke scenario's zouden in de wandelgangen nog circuleren. Wellicht wordt er pas echt een knoop doorgehakt wanneer er al een akkoord is over de begroting en de andere resterende vraagtekens.

De coöperanten wachten voorlopig af. Het advieskantoor voor aandeelhouders Deminor, dat een deel van de gedupeerden vertegenwoordigt, wil voorlopig niet ingaan op het voorstel van Geens. Iedere stap die de politiek zet, wordt met open armen onthaald, luidt het daar. Al zal een oplossing wel zwaar genoeg moeten wegen.

Deminor heeft namelijk een slag om de arm genomen. De adviseur kondigde gisteren aan dat hij in naam van alvast 738 coöperanten zowel de verschillende entiteiten van de Arco-groep (Arcopar, Arcofin en Arcoplus) heeft gedagvaard, alsook Belfius Bank. Doel is om via deze weg een schadeloosstelling te bekomen, wanneer er geen politieke oplossing uit de bus komt.

Bevalt de politieke oplossing Deminor, dan laten ze de rechtszaak tegen Belfius Bank vallen. Voldoet ze niet naar de mening van de gedupeerden, dan zetten ze hun strijd onverminderd voort.