Direct naar artikelinhoud

CD&V Gent rekent op Mieke Van Hecke

De macht is aan de zeventigers. Mieke Van Hecke, het gewezen hoofd van het katholiek onderwijs, moet CD&V Gent redden. 'Ze heeft haar leeftijd niet mee, maar compenseert dat met bakken ervaring.' De beslissing werd goedgekeurd door het bestuur van CD&V Gent.

Na het plotse vertrek van Sarah Claerhout in oktober zat CD&V Gent tot gisteren zonder lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen over anderhalf jaar. De klok tikte om iemand aan te stellen. De keuze is nu gevallen op Mieke Van Hecke.

Zij is de gewezen topvrouw van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Sinds september 2014 is ze met pensioen, maar nu wil ze opnieuw in de politiek stappen.

Van Hecke kan een serieus politiek cv voorleggen. Ze was tussen 1989 en 2000 gemeenteraadslid en schepen in Lochristi. In 1995 raakte ze verkozen als Vlaams Parlementslid. Ze bleef dat bijna tien jaar.

Vernieuwing

Vraag is of de keuze voor Van Hecke de vernieuwing binnen CD&V Gent niet in de weg staat. Isabelle Heyndrickx, de afdelingsvoorzitter, benadrukt van niet. Die operatie gaat gewoon door. "Het is niet zo dat enkel wie bovenaan de lijst staat, de inhoud bepaalt. Een aantal andere mensen die vandaag actief zijn in onze fractie, zal overigens ook integraal deel uitmaken van de lijst."

Maar het leeftijdsverschil met Claerhout is toch immens? Volgend jaar zal Van Hecke 71 jaar zijn. Daarmee is ze ruim dertig jaar ouder dan haar voorgangster. En dat in een jonge stad als Gent? Die opmerking valt te begrijpen, volgens Heyndrickx. "Ze heeft haar leeftijd niet mee, maar wel bakken ervaring, waar we allemaal van kunnen profiteren." Van Hecke is zich er zelf ook van bewust.

Een lokale CD&V'er: "Vanwege haar leeftijd wou Van Hecke ook als lijstduwer fungeren. Door onze problemen krijgt ze nu haar kans. Ze is een ideale tussenpaus. Ze kan onze jongeren begeleiden."

Her way

Los van haar leeftijd is Van Hecke nogal van het principe 'my way or the highway'. Afwachten hoe dat zal vallen bij een afdeling vol met politici die ook wat graag in de schijnwerpers staan. Veli Yüksel, momenteel de fractieleider in de Gentse gemeenteraad, is bijvoorbeeld te licht bevonden om lijsttrekker te worden. Maar hij wil zich allicht blijven profileren als federaal parlementslid.