Direct naar artikelinhoud

ZIJ JUICHEN maar ACW snoeihard voor CD&V-top

CD&V wacht een bijzonder hete herfst. De leden hebben op het partijcongres dan wel voor een deelname aan de federale regering gestemd, de vakbond en beweging.net zijn snoeihard.

"Een samenleving waarin de economie belangrijker is dan de mensen, waarin de mensen ten dienste staan van de economie, is niet de samenleving die beweging.net wil." In een persbericht dat het vroegere ACW uitstuurde, reageert voorzitter Patrick Develtere bijzonder scherp op het regeerakkoord dat CD&V afsloot met N-VA, MR en Open Vld.

Hij vindt dat de werkende mensen het gelag betalen en dat de vermogens vrijuit gaan. "Wij verwachten van de regering dat ze investeert in constructief sociaal overleg om dit raamakkoord concreet uit te werken op een rechtvaardige manier. Gezinnen en werknemers betalen de factuur voor de grote vermogens. Dat is bijzonder onrechtvaardig."

En er broeit nog wel meer in de christendemocratische achterban. "CD&V, stem gerust nee!", scandeerde een uitgebreide en vooral luidruchtige vakbondsdelegatie van het ACV gisteravond voor de deur van de Brusselse Albert Hall, waar CD&V haar toetredingscongres tot de regering hield. Voorzitter Wouter Beke en co. werden te midden van een woelige groene vlaggenzee getrakteerd op een fluitconcert, een ei scheerde zelfs rakelings langs het hoofd van coformateur Kris Peeters.

De 700 christendemocratische leden binnen dachten er anders over. Daar heerste een uitgelaten sfeer en werden de CD&V-onderhandelaars ontvangen met een uitgebreide staande ovatie. Het verdict was dan ook navenant: het werd een overtuigende ja, met amper een twintigtal tegenstemmen en onthoudingen.

Een resultaat waar de partijtop wel op gehoopt had, maar toch namen ze voldoende voorzorgen in de aanloop naar de stemming. Gisterenmiddag bouwde CD&V haar website al helemaal om in functie van het regeerakkoord, in de late namiddag volgde een informatiesessie en ook 's avonds werd alles uit de kast gehaald.

Wilfried Martens

Kris Peeters (CD&V) gaf tijdens zijn toespraak ruiterlijk toe dat hij in de federale onderhandelingen niet alles heeft kunnen binnenhalen. Zo moesten ze de delicate indexsprong en pensioenhervorming slikken. Zelfs de emo-argumenten schuwde de gedoodverfde toekomstige vicepremier niet. Zo werkte hij op het gemoed van de aanwezigen door naar Wilfried Martens te verwijzen. "Exact één jaar geleden, op 9 oktober 2013, overleed Wilfried Martens, een van de grootste politici die niet alleen onze partij maar ook ons land en Europa ooit gezien hebben. Hij heeft zo vaak het goede voorbeeld gegeven. Hij heeft die moedige keuzes gemaakt. Ook als dat niet gemakkelijk was. Ook als er zware beslissingen nodig waren om onze welvaart te verzekeren. Laten we vandaag ook een positieve keuze maken. Een keuze voor verantwoordelijkheid, betrouwbaarheid en zekerheid."

De vakbondsmilitanten buiten kregen ook nog een sneer toebedeeld. De welvaartsenveloppe ter waarde van 1,1 miljard euro en het feit dat het regeerakkoord een doorslag is van hun 3D-verkiezingsplan, spreken volgens Peeters voor zich. "Niemand heeft ons lessen te leren", klonk het ferm. Maar de partij weet maar al te goed dat het laatste woord nog niet gezegd is. Dat hebben ze wel geleerd uit het Vlaamse regeerakkoord, waar de christelijke zuil ook fel tegen protesteerde.

De andere drie partijcongressen verliepen gisteren een stuk rustiger. Bij MR deed de liberale vakbond pro forma ook een poging om tegen te sputteren, maar de euforie over het verworven premierschap spoelde daar alle dissonante geluiden weg. De leden van Open Vld keurden het regeerakkoord unaniem goed en het zag er gisteravond naar uit dat ook de N-VA'ers dat zouden doen. Die hadden bij het ter perse gaan nog geen stem uitgebracht.

►3-6