Direct naar artikelinhoud

101-centrales slaan zelf ook alarm

Het personeel van de 101-centrales zijn op dit moment in staking. Zij willen daarmee een te hoge werkdruk aankaarten, maar wijzen ook op hun onzekere toekomst. Mil Luyten, federaal secretaris lokale en regionale besturen van de socialistische vakbond ACOD: "Er is ons beloofd dat er meer mensen zouden komen, maar dat is voorlopig onder het excuus van de regering van lopende zaken niet waargemaakt. Intussen leidt ook de reorganisatie naar een 112-centrale tot misnoegdheid bij het personeel."

In België werken zowat 250 personeelsleden in de alarmcentrale 100 (brandweer en medisch), 101 (politie) en het algemene noodnummer 112. Op dit moment zijn de personeelsleden van de 100-centrale in dienst bij de provinciale hoofdsteden. Per 1 november 2011, als alle hulpdiensten samenkomen onder de 112-centrale, moeten zij een federaal statuut krijgen. "Zo'n 80 procent van alle werknemers gaan dus over naar Binnenlandse Zaken", zegt Luyten. "Dat zorgt voor problemen. Zo heeft dit nieuwe statuut vaak negatieve gevolgen. Het Leuvens gemeentelijk personeel heeft nu bijvoorbeeld 35 verlofdagen, terwijl ze in de toekomst maar 24 vrije dagen kunnen opnemen."

Al sinds december voert de vakbond stiptheidsacties om de reorganisatie aan te klagen. Luyten; "Drie weken geleden is geprobeerd om een akkoord uit te werken. Wij zeiden, net als VSOA, 'nee'. Het ACV ging wel akkoord, waarbij de federale regering hen is gevolgd." Met de staking hopen de werknemers heronderhandelingen op te starten. "Er is een algemene oproep gedaan om actie te voeren. Of de staking beperkt blijft tot vandaag weet ik niet. We zullen zien waar het eindigt", verklaart Luyten. "We willen minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) laten zwichten. We moeten opnieuw aan tafel gaan zitten en de zaken bijsturen." (ra)