Direct naar artikelinhoud

Wel hoop, geen euforie

Het vertrouwen van de Belgische bedrijfsleiders staat op een zucht van het niveau van augustus 2008, de maand voor de val van de Amerikaanse bank Lehman Brothers. Het is volgens analisten echter te vroeg om te concluderen dat de financiële crisis daarmee volledig verteerd is.

Belgisch ondernemersvertrouwen in maart gestegen tot niveau van augustus 2008

In maart steeg de index van het ondernemersvertrouwen, die gebaseerd is op een rondvraag bij zo’n 6.000 Belgische bedrijfsleiders, tot -3,6 punten. In februari noteerde de index nog op -7 punten. Het cijfer overtreft ruimschoots de verwachtingen.

Nog opvallender dan het pure cijfer voor maart was de vaststelling dat elk van de vier ondervraagde bedrijfstakken een stijging liet optekenen, aangevoerd door de bedrijfsdienstensector. Het vertrouwen in de bouwsector maakte in twee maanden tijd de forse daling van januari goed.

“Positief nieuws”, meent ING-econoom Philippe Ledent. “Bedrijven voelen een herneming van de activiteit, een visie die ook wordt ondersteund door de cijfers van de internationale handel.”

Ook Hans Bevers van KBC heeft het over een “mooi cijfer”. Maar in één adem nuanceert de econoom de lessen die uit de index kunnen worden getrokken. “Het cijfer is hoopvol, maar één zwaluw maakt de lente niet. Het is te vroeg om te spreken van een duurzaam herstel. Daarvoor moet de consument wakker worden, en moeten bedrijven weer beginnen investeren. Dit herstel moet worden gezien in het licht van een voorraadopbouw.”

Dat de index van het ondernemersvertrouwen nu bijna op het niveau van voor de val van Lehman noteert, is volgens de economen geen teken dat de crisis echt achter de rug is. Het cijfer wil an sich niet zo heel veel zeggen. “Wie wist in augustus 2008 wat er allemaal voor de deur stond?”, nuanceert Bevers.

“De belangrijkste informatie is niet het cijfer, maar de trend”, meent ook Ledent. “De economie zelf zit nog lang niet op het niveau van voor de val van de zakenbank Lehman. De activiteitsgraad ligt nog ver onder het niveau van voor de crisis, en er zijn meer werklozen. Er is meer hoop, maar de crisis kunnen we nog niet vergeten. De weg is nog heel lang, zeker nog een jaar of twee.”

Het cijfer lijkt een stijging van het Duits ondernemersvertrouwen aan te kondigen. Dat cijfer wordt vandaag bekendgemaakt.

“De Duitse economie is immers net als België een open economie die kan profiteren van een internationaal conjunctuurherstel”, zegt Bevers.