Direct naar artikelinhoud

Rechter zet tien Wingense bejaarden op straat

Vlaamse regering overweegt verzet aan te tekenen

Brussel

Eigen berichtgeving

Binnen de dertig dagen moet het OCMW-rusthuis Sint-Amand in Wingene zijn deuren sluiten. Dat besliste in kort geding de rechtbank van eerste aanleg te Brugge. De rechter gaat daarmee in op het verzoek van burgemeester Hendrik Verkest (CD&V) en het OCMW. Verkest wilde het rusthuis al langer dicht omdat het volgens hem verouderd is, niet over de juiste exploitatievergunning beschikt en omdat er elders in de gemeente al een "overaanbod" is inzake opvang voor bejaarden. Het openhouden van Sint-Amand, dat vijfenvijftig bedden heeft waarvan op dit moment slechts tien bezet zijn, kost de gemeente handenvol geld: volgens de burgemeester zo'n 250.000 euro per jaar.

Zowel in het Vlaams als het federaal parlement werd de afgelopen weken tegen het optreden van Verkest geprotesteerd. Vlaams minister van Welzijn Adelheid Byttebier (Groen!) stuurde een inspecteur naar Wingene die tot de conclusie kwam dat er geen enkele reden is om de vergunning van Sint-Amand in te trekken. Ook haar collega van Binnenlandse Aangelegenheden Paul Van Grembergen (Spirit) stuurde een regeringscommissaris. De minister meent dat burgemeester Verkest "onwettig handelt" en vroeg aan zijn federale collega om op te treden. Ook aan de gouverneur van West-Vlaanderen, Paul Breyne (CD&V), werd een onderzoek gevraagd.

Maar de rechtbank volgt dus de zienswijze van de gemeente Wingene. Het gemeentebestuur wijst met een beschuldigende vinger naar de plaatselijke oppositie (SP.A) omdat die "niet is ingegaan op diverse voorstellen voor lokaal overleg en samenwerking", en gekozen heeft voor "de hand van Brussel". En de burgemeester roept minister van Welzijn Byttebier op om samen met de gemeente nu op zoek te gaan naar een nieuw onderkomen voor de resterende tien bewoners van Sint-Amand.

Op het kabinet-Byttebier gaat men daar voorlopig niet op in. "Er loopt ook nog een procedure bij de Raad van State", zo luidt het daar. Ook haar collega Van Grembergen lijkt de strijd tegen burgemeester Verkest nog niet op te geven. "Mogelijk tekenen we verzet aan tegen de beslissing in kort geding", zegt de woordvoerder van Van Grembergen. "Het is toch vreemd dat de rechter de overheid die het toezicht uitoefent en ook bevoegd is voor de erkenning van rusthuizen niet eens gehoord heeft?" (FR)