Direct naar artikelinhoud

Anderlecht raakt stilaan op oorlogssterkte

Trainer Besnik Hasi laat er geen twijfel over bestaan: Anderlecht wil het jaar afsluiten met een zes op zes tegen Waasland-Beveren en Westerlo. Defensieve stabiliteit en de terugkeer van Defour zijn daarbij cruciaal.

"Steven Defour heeft donderdag al een deel van de training meegedaan", vertelt Hasi. "Het gaat de goeie kant op. Als er geen reactie meer volgt, komt hij in aanmerking voor een selectie. Steven is een heel belangrijke speler voor ons. Hij is onze meest ervaren middenvelder en zorgt voor evenwicht."

"Tielemans en Dendoncker hebben het de laatste twee wedstrijden goed gedaan, maar in Zulte Waregem vond ik ze iets minder in de duels en de positionering", meent Hasi. "Ze missen nog die ervaring. Maar ik wou altijd meer concurrentie hebben op het middenveld en met Dendoncker hebben we er een speler bij."

Defour viel op 1 november geblesseerd uit tegen Lokeren. Besnik Hasi zette hem nog wel in tegen Galatasaray en Club Brugge, maar hij moest het veld nog voor het uur alweer verlaten. Dat risico is er nu niet. "Fysiek staat hij nu een stuk verder", verzekert Hasi. "Met drie matchen in een week zitten sommige jongens op hun tandvlees. Defour heeft de tijd gekregen om volledig fit te zijn."

Zetterberg

Positief is alvast dat Anderlecht zowel tegen Oostende als in de beker tegen Zulte Waregem drie keer kon scoren. Een van die goals aan de Gaverbeek kwam van de voet van Dennis Praet. "Praet moet meer op doel schieten", vindt Hasi. "Daar spreek ik hem op aan. Maar dat geldt ook voor Tielemans en Dendoncker, die echt een vlam in zijn voeten heeft."

"Praet vraag ik sowieso om meer aan de zestien meter te komen en meer beslissend te zijn", zegt Hasi. "Je ziet dat hij daarin dit seizoen aan het verbeteren is. Hopelijk gaat hij door op dat elan. Misschien is hij niet zelfzuchtig en gaat hij niet genoeg op zoek naar goals, maar als nummer tien van Anderlecht moet hij ook de goals en de assists van een offensieve middenvelder halen."

"Ik heb nog met Pär Zetterberg gespeeld, die telde elk seizoen tien goals en tien assists. Boussoufa was ook zo'n patron. Ik vertel Praet al drie jaar dat hij op dat niveau moet komen. Hij heeft er alle kwaliteiten voor en is aan een goeie evolutie bezig, maar hij moet nog stappen zetten."

Een paar weken geleden kreeg Anderlecht in drie competitiematchen (Charleroi, Club Brugge en Moeskroen) nog negen goals tegen; de voorbije week wist paars-wit zowel tegen Oostende als Zulte Waregem telkens de nul te houden.

Basisverdediging

"Er is meer stabiliteit", stelt Besnik Hasi vast. "Dat is niet toevallig, we spelen weer min of meer met een basisverdediging. Sinds N'Sakala terug is, hebben we weer een echte linksback. Hij heeft drie maanden niet gespeeld, dan is het niet evident om er tegen Dortmund meteen te staan. We hebben hem gemist, net als Nuytinck. Vanden Borre was er in Waregem niet bij, maar Colin heeft het op zijn plaats niet verkeerd gedaan. Het belangrijkste is dat we weer vier echte verdedigers hebben en dat de jongens vóór hen ook hun verdedigend werk doen."

Achteraan speelt Deschacht op zijn 33ste ook nog altijd. "Sinds het begin van het seizoen heeft Deschacht misschien twee trainingen gemist", vertelt Hasi. "Hij heeft ervaring en verzorgt zijn lichaam goed, anders kan je op dit niveau niet alle matchen spelen. Maar Deschacht heeft concurrentie nodig, dan gaat hij omhoog. Chapeau voor wat hij presteert, maar hij heeft geen garantie. Dat weet hij, daarom staat hij ook zo scherp."

Besnik Hasi wil zo snel mogelijk weten hoeveel spelers hij precies verliest door de Afrika Cup. "Ik heb al met de trainer van Congo gesproken", zegt Hasi. "Zijn spelers moeten normaal op 29 december al verzamelen. Ik heb hem gezegd dat het wel kan voor Kudimbana, maar niet voor Mbemba."

Dossier-Boussoufa

Wat betreft Cyriac, Conté en Acheampong, tast Hasi helemaal in het duister. "Ik heb met Acheampong gesproken. Als hij een uitnodiging krijgt, zal hij wel overwegen om te gaan. Ik hoop van niet. Als hij moet gaan om een van de dertig te zijn en niet te spelen, is het beter dat hij hier blijft en wel speelt. Conté heeft last van zijn knie, als dat niet goed blijkt, zullen we stappen ondernemen."

Nu de koers van de roebel in vrije val is en Russische clubs het financieel moeilijker krijgen, hoopt Hasi toch nog op Mbark Boussoufa. "Maar is dat realistisch?", vraagt hij zich af. "Die jongen verdient veel. Maar als er een opportuniteit is... Ik heb altijd een goede band gehad met Mbark en heb af en toe ook nog contact. Hij weet wat hij aan mij heeft en ik weet wat hij ons kan bijbrengen."

"Natuurlijk denk ik dat het leven in Brussel beter is dan in Moskou, maar hij is een voetballer en speelt voor het geld. Daar moeten we niet onnozel over doen. Als het kan, zou ik het direct doen. Maar het wordt heel moeilijk."