Direct naar artikelinhoud

Rusland geeft groen licht voor tunnel naar VS

De Russische overheid heeft groen licht gegeven voor een tunnel die Rusland met de Verenigde Staten moet verbinden. De 100 kilometer lange spoorlijn gaat onder de Beringstraat door lopen en kost ruim 68 miljard euro.

De toestemming werd gegeven op een driedaagse conferentie die deze week plaatsvond in Yakutsk, waar de Russen samen met vertegenwoordigers uit de VS, China en Engeland over de ontsluiting van het afgelegen noordoosten van Rusland spraken.

De verwachting is dat het project tussen de tien en vijftien jaar gaat duren, zei Victor Razbegin van het Russische ministerie van Economische Zaken. Rusland en de VS nemen ieder 25 procent van de kosten voor hun rekening. De rest wordt betaald door private investeerders en internationale financiële instellingen.

Siberië-expres

Aan Russische zijde maakt de tunnel onderdeel uit van een plan om het spoorwegnetwerk tot 2030 met ongeveer 3.800 kilometer naar het noordoosten uit te breiden. In 2013 al moet de huidige Siberië-expres tot Yakutsk komen.

Vervoer van goederen wordt door de aanleg van de tunnel minder duur, sneller en zekerder. Met de aanleg van een spoorlijn door Siberië en onder de Beringstraat door, wordt het straks mogelijk om vanuit Londen, via Rusland, helemaal naar de oostkust van Amerika te reizen. (VK)