Direct naar artikelinhoud

Geens spreekt Jambon tegen: 'Razzia's bij sans-papiers kunnen niet'

De politie mag niet zomaar een woning van sans-papiers binnenvallen, benadrukt justitieminister Koen Geens (CD&V). Hij spreekt zijn collega van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zo tegen.

"Ik begrijp dat het soms moeilijk is voor de politiediensten om mensen die illegaal verblijven in ons land op te pakken en effectief uit te wijzen, zeker wanneer ze zich verschansen in hun woning", vertelt Geens. Maar in één adem voegt hij daaraan toe dat de grondwet nu eenmaal de grondwet is, en geen vodje papier.

Normaal mogen sans-papiers alleen in uitzonderlijke gevallen in hun huis worden opgepakt voor hun uitzetting. Die voorwaarden staan in artikel 15 van de grondwet ingeschreven. Maar de laatste tijd valt de politie steeds vaker binnen bij sans-papiers zonder aan die voorwaarden te voldoen.

In de weekendeditie van De Morgen(24/9) klaagde CD&V-parlementslid Nahima Lanjri dit soort razzia's aan. Volgens Jambon was er echter geen probleem.

'Voortdurend misdrijf'

Hij zei dat de politie wel degelijk 24 uur per dag mag binnenvallen bij sans-papiers zonder een huiszoekingsbevel van een onderzoeksrechter of de toestemming van de inwoner zelf "omdat illegaal verblijf een voortdurend misdrijf is". Zo mag de politie ook voortdurend binnenvallen om dat misdrijf op heterdaad te kunnen betrappen, zonder voorwaarden.

De discussie werd gisterenmiddag voortgezet in het parlement. Op kritiek van onder meer zijn gewezen partijgenoot Hendrik Vuye verdedigde Jambon zich dat het om een "interpretatie gaat van de juridische diensten van de politie". En dat hij samen met Geens "deze praktijk die al vele jaren wordt toegepast" zou uitklaren.

Maar Geens laat er geen twijfel over bestaan: zomaar binnenvallen kan niet. "De onschendbaarheid van de woning is een belangrijk grondwettelijk principe. En de heterdaadprocedure is niet automatisch van toepassing hier." Al maakt Geens wel een kleine opening. "In de vreemdelingenwet zou wellicht een bijzondere, soepeler procedure ingeschreven kunnen worden, maar ook dan met de nodig rechtswaarborgen."